2017-01-21 15:23

ECONOMIE


Credite „ieftine”, pe ultima sută de metri

 |  21:00
Credite „ieftine”, pe ultima sută de metri

Băncile comerciale se găbesc să dea cât mai multe credite de consum în următoarele două săptămâni, până la intrarea în vigoare a noului regulament de creditare impus de BNR. De la sfârşitul lunii ianuarie, băncile trebuie să-şi alinieze normele interne la noul regulament al creditelor pentru populaţie, care va face împrumuturile de nevoi personale foarte greu de obţinut, dar şi neavantajoase. Conform bancherilor, aceasta este ultima şansă pentru mulţi români de a-şi refinanţa mai ieftin creditele vechi.

Băncile mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a acorda credite de consum în euro fără garanţii sau credite pentru locuinţă în valută, accesibile unui număr mai mare de solicitanţi. Aşa că instituţiile de credit nu pierd timpul, lansând pe ultima sută de metri campanii de promovare tocmai la tipurile de împrumuturi pe care banca centrală se străduieşte să le elimine.

Ultimele promoţii

Până pe 31 ianuarie, Banca Comercială Carpatica reduce dobânzile la creditele de nevoi personale fără ipotecă şi la creditele de refinanţare. De exemplu, pentru cererile de credit de consum în lei, dobânda se calculează după formula Robor la 6 luni plus marja de 5,65%, redusă faţă de oferta standard. În cazul creditului de refinanţare cu ipotecă, promoţia constă în oferirea în primul an de creditare a unei dobânzi fixe de 9,75% pentru creditele acordate în lei şi de 7,16% pentru cele în euro. Banca nu percepe comisioane la aceste două credite, iar pentru împrumutul fără ipotecă, clienţii primesc o asigurare de viaţă şi şomaj gratuit.

Deşi BNR încearcă să limiteze împrumuturile pe termen lung în valută, Alpha Bank mizează tocmai pe creditele ipotecare în euro, reducând avansul minim la 15% de la 25%. Mai mult, banca a redus cu 0,25 puncte procentuale marjele fixe de dobândă percepute peste Euribor la 3 luni, în cazul acestor credite, şi elimină comisionul de acordare, în valoare de 400 de euro.

Ionuţ Stanimir, şeful Departamentului de Comunicare al BCR, a declarat pentru ziarul „Puterea” că aceste credite cu costuri reduse reprezintă ultima şansă pentru mulţi dintre români care vor să-şi refinanţeze alte împrumuturi mai vechi. „Cred că nu mai este potrivită denumirea de credite de consum. Ar trebui numite credite de refinanţare. Aici mă refer la creditele în cont, nu la cardurile de credit. Foarte mulţi oameni au început să îşi refinanţeze creditele prin aceste împrumuturi, pe motiv că sunt un pic mai avantajoase. Mai mult, este foarte posibil ca aceasta să fie ultima şansă pentru mulţi oameni care vor să îşi refinanţeze creditele”, a afirmat Stanimir. Potrivit declaraţiilor sale, în ciuda zelului băncilor, creditele de nevoi personale sunt în continuare cele mai riscante: „Creditele de nevoie personale, în special cele negarantate, sunt statistic mai riscante, având în vedere că angajamentul nu este atât de puternic, iar responsabilitatea percepută este mai redusă. De asemenea, uneori chiar împotriva bunelor intenţii ale clienţilor, fluctuaţiile cursului de schimb au avut efecte dramatice asupra celor care au contractat împrumuturi în valută, din cauza dobânzilor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: Banci, credite, consum, BNR, reglementariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image