2018-12-19 09:36


Creditele de consum în valută au fost restricţionate

 |  14:04
Creditele de consum în valută au fost restricţionate

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a aprobat Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută, însă nu afectează - comparativ cu condiţiile actuale - accesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară, precizează BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, înaintea întâlnirii că „a vem azi şedinţă de Consiliu în care vom discuta despre vestitul regulament, care de la început nu a avut restricţii. Nu e cum am citit azi în presă, că îl schimbăm foarte mult. Nu au fost restricţii la creditul în valută la creditele pentru locuinţe. Prea mult nu s-a schimbat, l-am şlefuit împreună cu băncile”.

Potrivit băncii centrale, prin acest Regulament se îmbunătăţeşte mecanismul de informare şi avertizare a clienţilor cu privire la riscurile aferente împrumuturilor în valută şi consecinţele materializării riscurilor valutar şi de dobândă. ”Regulamentul urmăreşte echilibrarea acordării de credite noi în monedă naţională faţă de cele în valută, ceea ce va contribui la consolidarea stabilităţii financiare şi la asigurarea proactivă a capacităţii debitorilor neacoperiţi la riscul valutar de a-şi onora obligaţiile de restituire a împrumuturilor contractate. Se are în vedere reflectarea cu acurateţe în preţurile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite în valută către debitorii neprotejaţi faţă de riscul valutar le incumbă atât pentru aceştia, cât şi pentru băncile comerciale creditoare”, precizează BNR.

Potrivit comunicatului citat, regulamentul este în linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea în valută şi reflectate în recomandările Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice şi a luat în considerare şi propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociaţiilor profesionale.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis Băncii Naţionale a României (BNR) un număr de 60 de propuneri la noul Regulament de creditare a persoanelor fizice, din care 33 au fost acceptate la nivel tehnic.

Potrivit proiectului de Regulament privind creditarea persoanelor fizice, lansat în dezbatere în septembrie, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului.

BNR propunea băncilor la vremea respectivă ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian.

Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de dobândă, indiferent de moneda creditului.

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi va fi disponibil, după publicare, pe pagina de internet a BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


KEYDREN
09 Noi 2011

Call me wind because I am absoluetly blown away.
Random imageUltimele stiri


loading...