2017-01-19 23:38

ECONOMIE


Creditele, limitate cu 5 ani întârziere

 |  09:59
Creditele, limitate cu 5 ani întârziere

Analiştii economici consideră că decizia BNR de a limita creditele de consum este una benefică pentru România, chiar dacă a fost adoptată relativ târziu. Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, aflat în dezbatere publică, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult 5 ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

În opinia analistului financiar Ionel Blănculescu, acest regulament trebuia adoptat încă de acum 5 ani. ”Eu consider că această măsură nu va produce efecte importante.Oricum, după 3 ani de criză, consumatorul ştie că momentan nu e timpul să îşi facă un credit. Această măsură este generată de criză. Problema este că trebuia adoptată în 2005-2006. Băncile acum privesc pe termen lung, cel puţin până în 2015-2016, când, în opinia mea, ar trebui să reintrăm pe creştere economică. Ce se întâmplă acum este exact opusul creditului cu buletinul. Cu siguranţă, nu eram în situaţia actuală dacă se adopta acestă măsură mai devreme”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Ilie Şerbănescu: Creditul de consum ar trebui interzis

Şi analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că, indiferent de data adoptării, această măsură este una benefică. „Mai bine mai târziu decât niciodată. Ar fi trebuit totuşi să o aplice în 2006. Din punctul ăsta de vedere, da, e un pic cam târziu. E bine totuşi că cineva s-a trezit să ia această măsură. Ar fi un dezastru dacă ar începe o creştere economică bazată pe consum stimulat de credite. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, fără această măsură, ne-am întoarce în 2009. Oricum, în mod clar, măsura protejează economia României de inconştienţi. Per total, ar trebui interzis creditul de nevoi personale”, consideră Ilie Şerbănescu.  

Ionuţ Dumitru: Măsurile au caracter prudenţial, nu restrictiv

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, apreciază că măsura adoptată de BNR are mai mult un caracter prudenţial decât restrictiv. „La nivel european există o preocupare generală legată de limitarea creditelor în valută. Acestea nu sunt chestiuni noi. Aceste măsuri sunt făcute pentru a rafina altele precedente. Ele nu au caracter restrictiv, ci cel mult prudenţial”, a declarat Dumitru. Referitor la efectele negative asupra profitului băncilor comerciale din România, acesta crede că nu va fi unul puternic. „Ideea este că va fi afectată creditarea doar pe segmentul de populaţie care nu este acoperită pentru riscul valutar. Mai mult, creditele ipotecare cu garanţii de stat sunt excluse de la această măsură, deci cei care fac credit prin Programul «Prima casă» nu au motive de îngrijorare”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Volksbank: Impact neutru pentru bănci. Piaţa e oricum moartă

"Creditarea, cât este ea acum, va fi şi mai mult frânată. Pentru bănci rezultatul este neutru, oricum piaţa este moartă", a declarat Lucian Cojocaru, vicepreşedinte Volksbank, citat de Mediafax. "Sunt nişte măsuri pe care orice autoritate de reglementare este normal săle ia, pentru că BNR se uită la nişte cifre, gradul de risc, gradul de îndatorare, cursul de schimb, şi ia măsurile necesare. Din perspectiva lor sunt măsuri corecte. Din viziunea clienţilor, normal că acest lucru nu este convenabil", a spus Cojocaru. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DARRANCE
10 Noi 2011

As Charlie Sheen says, this atcrlie is “WINNING!”

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri