2017-01-18 05:56

ECONOMIE


Creditele populaţiei au adâncit datoria publică

 |  21:00
Creditele populaţiei au adâncit datoria publică

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că, în ultima perioadă, a apărut în discuţie fructificarea rezervei internaţionale, recunoscând că aceasta este o problemă faţă de acum 5-6 ani, dar că rezerva a protejat România de dezechilibre mai mari. Mai mult, guvernatorul a reclamat lipsa de educaţie economică a populaţiei cu privire la ceea ce înseamnă o datorie.

„Am văzut recent o discuţie incipientă, ştiu că va căpăta amploare, ce face Banca Naţională că nu mai fructifică rezerva internaţională? Aşa este. Avem o problemă majoră, e o problemă de costuri, în definitiv a băncii centrale, pentru că o rezervă destul de mare care ne-a ferit de dezechilibre mai mari, de fluctuaţii mai mari nu mai aduce la fructificare ce aducea acum 5-6 ani. Aceasta se întâmplă şi la nivelul băncilor comerciale”, a spus Isărescu. Acesta a adăugat că nimeni nu vrea să discute despre costurile „amortizoarelor” folosite pentru atenuarea vulnerabilităţilor.

“Pe de o parte se spune cam aşa: «Guvernatorul a zis că nu ne va afecta criza ». Nu am zis niciodată aşa ceva, pe de altă parte am vrea să nu ne afecteze, «ce măsuri aţi luat?». Ideea este privită ca un fel de minune. De undeva, trebuie cineva să dea o minune şi să izoleze România şi să o ferească de fenomenele de criză. Or, aici e problema. Trebuie să explicăm cum evaluăm viitorul, cum evaluăm vulnerabilităţile şi riscurile şi ce facem să le atenuăm, pentru că de evitat în totalitate este imposibil să le eviţi. Dar, pe de altă parte, ceea ce nu se discută deloc în societatea românească este că toate aceste amortizoare au costuri. Pentru că veţi vedea că pe măsură ce ele sunt introduse, va veni iarăşi un mare analist să zică: «Aoleu ce ne-a costat aceasta»”, a mai spus Isărescu. 

„Statul este înghesuit”

„Băncile sunt înghesuite, statul este înghesuit, la fel şi cercurile de afaceri, chiar şi Banca Naţională. Cât avem rezerva de mare, o fructificăm doar la o zecime din capacitate. Când vorbim de credit, v-aş ruga să spuneţi românilor că atunci când se ia un credit se creează un debit. Când se ajunge la datorie, parcă a făcut-o Dumnezeu din cer şi Banca Naţională e de vină. Dacă începi să spui cum s-a format, chiar în termeni tehnici, datoria de 90 miliarde de euro, din care aproape 20 miliarde de euro aparţine populaţiei, apare o mare supărare. Cele câteva milioane de maşini luate în leasing nu au creat o datorie? Un leasing nu este o datorie, un credit?”, a întrebat oficialul BNR.

„Criza euro nu are logică”

În opinia guvernatorului BNR, actuala criză economică nu are logică şi este nevoie de un model de creştere care să creeze locuri de muncă. „Cum poţi să vorbeşti despre criza zonei euro, când ea nu are o logică?”, a spus guvernatorul, care a avertizat asupra creşterii datoriilor suverane în multe ţări. Economia mondială pare să fie blocată pe o creştere redusă, a spus Isărescu, pe de altă parte, arătând că „s-au făcut eforturi pentru creşterea economică fără precedent”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05

TAGURI: credite populatie, mugur isarescu, bnrComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image