2018-11-19 22:22


Creditul „Prima Casă” se va acorda doar în lei

 |  21:01
Creditul „Prima Casă” se va acorda doar în lei

Plafonul garanţiilor ce vor fi emise în acest an pentru creditele din Programul „Prima Casă” va fi suplimentat cu un miliard de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Din această sumă, 300 de milioane de lei revin celor care intenţionează să cumpere locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), arată documentul. Totodată, garanţiile vor fi acordate doar în monedă naţională, obligând astfel băncile să acorde credite doar în lei.

„Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul Programului «Prima Casă», astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013. Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului 119/2010”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Garanţiile se vor acorda şi plăţi numai în moneda naţională, iar costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, cel pentru formalităţile de publicitate şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări.

ABI: Nu se pot rezerva bani doar pentru ANL

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor  Imobiliari, Dragoş Vâlceanu, susţine acordarea creditelor „Prima Casă” doar în moneda naţională, pe motiv că astfel scade riscul de neplată. „Obligativitatea acordării creditelor «Prima Casă» doar în lei este un lucru bun. Ratele la creditele în euro sunt acum cu 30% mai mici decât cele în lei, pe motiv că rata EURIBOR este foarte scăzută, dar în doi-trei ani această situaţie se va schimba. Uşor, uşor, ne vom apropia de creditare doar în monedă naţională. Situaţia este oricum mai avantajoasă pentru cei care aleg împrumuturile în lei, întrucât la creditele imobiliare standard, avansul este doar 15%, nu 25% ca la valută”, a afirmat Vâlceanu. Referitor la rezervarea unei părţi din banii alocaţi pentru garanţii doar pentru achiziţia apartamentelor din blocurile ANL, preşedintele ABI consideră că este imposibil de aplicat. „Nu au cum să aplice propunerea privind garanţii doar pentru cumpărarea de apartamente de la ANL. Ar putea să o facă pentru apartamente noi, dar nu doar pentru ANL. O astfel de măsură ar transforma companiile de construcţii în sclavii ANL. Mai mult, ANL a demostrat de mai multe ori că nu ştie să construiască. Personal, sper să fie doar un zvon” , ne-a declarat preşedintele ABI.

Preţurile la apartamente, în stagnare

Pe fondul incertitudinilor care au planat în jurul Programul guvernamental „Prima Casă“, proprietarii apartamentelor cu 2 camere au profitat de acest lucru şi au ţinut la preţuri în ultima lună.

Potrivit calculelor realizate de anunturiparticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presa scrisă şi pe internet, preţul mediu al unei locuinţe cu două camere a crescut cu aproape 1% în ultima lună, atingând valoarea de aproximativ 52.870 de euro, faţă de luna iunie când suma solicitată de proprietar era de 52.486 de euro.

Însă în ultimele 12 luni, preţurile au scăzut cu 4.200 de euro, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În ceea ce priveşte preţul mediu solicitat pentru garsonieră, acesta a ajuns în luna iulie 2013 la 32.613 de euro. Dacă faţă de luna iunie a acestui an, pretenţiile proprietarilor au scăzut cu 3%, de la 33.679 de euro, raportat la un interval de 12 luni, variaţia este de peste -3.300 de euro.

În cazul apartamentelor cu trei camere, preţurile medii au fost ajustate cu 1,8% în ultima lună, ajungând la o valoare de 70.355 de euro, faţă de 71.632 de euro în iunie. În ultimul an, preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor cu 3 camere au fost ajustate cu 7% (adică cu peste 5.200 de euro).

Proprietarii care vând locuinţe cu patru camere au făcut ajustări de 1,1% în ultima lună. În timp ce, în ultimul an, preţurile apartamentelor cu 4 camere au crescut cu 2% (adică cu 1.800 de euro).

2.000 de oferte noi în ultima lună

Aproape 2.355 de oferte noi de apartamente au fost scoase la vânzare de proprietarii bucureşteni în luna iulie 2013, conform datelor furnizate de raportul anunturiparticulari.ro. În ultima lună, ofertele noi de vânzare apărute pe piaţa au fost mai puţine cu 93 decât în luna precedentă, şi cu 29 mai multe decât în iulie 2012.

Oferta de garsoniere a ajuns la 512 unităţi, în timp ce numărul de anunţuri cu vânzarea unei locuinţe cu două camere a atins numărul de 949.

În cazul ofertei de vânzare a locuinţelor cu trei camere, aceasta a ajuns la 685 de unităţi la sfârşitul lunii iulie 2013. Pe segmentul apartamentelor cu patru camere, circa 209 proprietari au făcut publice intenţiile lor de vânzare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-29

TAGURI: prima, casa, anl, garantii, plafon
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...