2017-01-18 06:16

ECONOMIE


Cresc facturile la gaze şi electricitate

 |  21:00

Facturile la gaze şi energie ar putea creşte pentru aproape 90% din populaţie după liberalizarea preţurilor şi introducerea facilităţilor numai pentru „consumatorii vulnerabili”. Comisia Europeană a solicitat această măsură pentru a se evita distorsiunile pe piaţă, iar nealinierea la aceste norme comunitare a dus la deschiderea unui dosar de infringement împotriva României.

Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Din motive de protecţie socială, preţul energiei şi al gazelor plătit de populaţie este reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru aceasta, Guvernul va stabili categoriile de consumatori vulnerabili care vor beneficia de subvenţie de la stat. Guvernul s-a ferit până acum să definească acest tip de consumatori din motive electorale, pentru că mare parte a populaţiei ar fi afectată de decizie.

În urma consultărilor dintre autorităţi cu Comisia Europeană, consumatorul vulnerabil a fost definit drept „clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi care, pentru  prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi”, se arată într-un document guvernamental, precizează Mediafax.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale. Potrivit documentului, numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

Aviz motivat de la CE

Comisia Europeană a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei electrice şi gazelor naturale şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni. Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-15

TAGURI: FMI, CE, ANRE, consumator_vulnerabil, infringement, tarif, energie, gazeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image