2018-11-20 20:06


Crescătorii de animale acuză primarii că fac loc acoliţilor pe izlazurile comunale

 |  19:18
Crescătorii de animale acuză primarii că fac loc acoliţilor pe izlazurile comunale

Împărţeala izlazurilor comunale va produce mare scandal între crescătorii de animale şi autorităţile locale. Pajiştile au intrat în vizorul celor două părţi după ce s-a constatat că subvenţiile date de Uniunea Europeană sunt dintre cele mai mari, putând ajunge şi la 600 euro/ha. În cele din urmă, legea a fost modificată astfel încât de izlazuri să aibă parte numai crescătorii de animale, dar normele de aplicare par să facă loc şi altor doritori de subvenţii grase, după cum susţin unii crescători.

Ministerul Agriculturii a elaborat proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Fără aceste norme nu se pot concesiona sau închiria izlazurile.

Proiectul de HG pune accent pe menţinerea suprafeţelor declarate pajişti, aşa cum figurau ele la 1 ianuarie 2007, data aderării la UE. Numai că aceasta este şi o condiţie pentru ca valoarea subvenţiilor naţionale să crească cu 30%, astfel că dispariţia unor terenuri ar afecta încasările de la UE. De aceea, tot prin norme se stabileşte ca „în cazul în care categoria de folosinţă a terenurilor înregistrate în registrul agricol ca păşune/fâneaţă la data de 1 ianuarie 2007 a fost schimbată, deținătorii de pajiști au obligația de a restabili suprafața de pajiști sau de a aloca o suprafață echivalentă cu cea schimbată”. Cu alte cuvinte, se acţionează retroactiv, contrar Constituţiei, dar pentru o cauză bună – mai mulţi bani de la UE.

Actul normativ mai dă o mână de ajutor şi angajaţilor de la Direcţiile Agricole, care vor avea dreptul exclusiv de a întocmi „amenajamentele pastorale”, care, obligatoriu, vor cuprinde şi măsuri speciale pentru „obţinerea unor efecte de ordin social, de protecţie a mediului şi de promovare a dezvoltării durabile”.

Degringoladă în definiţii

Cea mai mare problemă va apărea atunci când se va trece la concesionare. Potrivit normelor, au dreptul de a utiliza pajiştile din domeniul public sau privat al localităţilor numai crescătorii de animale, definiţi tot de norme ca fiind „persoană juridică cu animale înscrise în RNE (Registrul Naţional al Exploataţiilor) sau orice formă asociativă legal constituită ai cărei membri au animale înscrise în RNE”. Numai că OUG nr. 34/2013 are altă definiţie, unde sunt excluse tocmai asociaţiile, dar persoanele fizice au voie la concesiune. În România, cele mai multe oi sunt deţinute de persoane fizice, nu de firme.

Interese

„OUG nr. 34/2013 defineşte utilizatorul ca fiind deţinătorul de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor. Asociaţiile sunt excluse pentru că ele nu deţin animale, ci membrii acestor asociaţii. Dar anumiţi primari au făcut asociaţii împreună cu prietenii lor, care nu au animale, dar aşa pot beneficia de pe urma acestei legi”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine „Mărginimea”, Sibiu. „Vrem să sesizăm Comisia Europeană, pentru că banii nu ajung la crescătorii de animale”, a completat Andrei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: pajisti, izlazuri, primari, concesione, cresctori, animale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LUMINITA
09 Iul 2013

Dar anumiţi primari au făcut asociaţii împreună cu prietenii lor, care nu au animale, dar aşa pot beneficia de pe urma acestei legi. Pai daca asociatiile sunt excluse cum pot beneficia primarii care si-au facut asociatie??? ahahahahah jurnalism!!!
Random imageUltimele stiri


loading...