2017-01-22 22:26


Creşterile de preţ nu pot fi stopate. Carburanţii şi gazele se vor scumpi substanţial în lunile următoare

 |  18:51
Creşterile de preţ nu pot fi stopate. Carburanţii şi gazele se vor scumpi substanţial în lunile următoare

Majoritatea benzinăriilor afişează preţuri de5,98 sau 5,99 lei pentru un litru de benzină, evitând să expună preţul de 6 lei/litrude carburant, considerat un „prag psihologic”. Benzinarii particulari seaşteaptă ca preţul carburanţilor să ajungă, sepre sfârşitul anului, la 7lei/litru. Odată cu explozia preţurilor la carburanţi, Guvernul urmează săanunţe majorarea, în trei etape, a facturilor la gazele naturale, cuaproximativ 22%, în acest an, din cauza pierderilor înregistrate în 2010.

Nici nu ne-am obişnuit cu preţul de 6lei/litru de carburant, că benzinăriile urmeză să afişeze, în lunile următoare,tarife de aproape 7 lei pentru un litru de benzină, din cauza tensiunilorsociale din Orientul Mijlociu şi a cutremurului devastator din Japonia. Preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, IonTache, ne-a declarat că “anul electoral 2012 ne aduce benzină cu 7 lei/litru”. “Vedeţică benzina a ajuns la 6 lei litrul? Sezonulestival va aduce preţuri la carburanţi de peste 6 lei/litru. Războaiele din Orientul Mijlociu şi dezastrul din Japonia vor aveaefecte negative asupra preţului carburanţilor. Este de aşteptat ca în maximum10 luni benzina să ajungă la 7 lei/litru. Doamne fereşte ca preţul petroluluisă ajungă între 150 şi 200 de dolari pe baril, atunci sărim uşor de 7 lei/ litrul decarburant”, ne-a explicat Ion Tache.

Preţul petrolului ar putea urca până la 150-200 USD/baril

Preţul petrolului ar putea creştepână la 150-200 de dolari pe baril pe termen scurt, din cauza tensiunilorsociale din Orientul Mijlociu şi a cutremurului devastator din Japonia, adeclarat ministrul rus al finanţelor, Alexei Kudrin, citat de Ria Novosti. “Creştereapână la 150-200 de dolari pe baril va avea la bază speculaţii şi de aceea se vamenţine pentru scurt timp”, a afirmat Kudrin, citat de Mediafax. El a precizatcă este puţin probabil ca preţul ţiţeiului să crească foarte mult pe termenmediu. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a atinsla sfârşitul lunii februarie maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de aproape120 de dolari pe baril, din cauza temerilor investitorilor că tensiunile dinAfrica de Nord şi Orientul Mijlociu vor afecta livrările de ţiţei în acesteregiuni. În Japonia, cererea de petrol ar putea creşte pentru a se compensaenergia care ar fi trebuit generată de capacitatea nucleară pierdută din cauzaseismului de săptămâna trecută.

Gazeles-ar putea scumpi cu 22% în acest an

Şeful Comisiei pentru Industrii şi Serviciidin Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a declarat că E.ON şi Gaz de Franceau solicitat autorităţilor române majorarea în trei trepte a tarifelor lagazele naturale, în acest an, din cauza pierderilor înregistrate în 2010. Propunerilecelor două companii sunt ca scumpirile să aibă loc, succesiv, cu 5% la 1aprilie, 9% la 1 iulie şi 7% la 1 septembrie, potrivit lui Iancu, care aprecizat că pierderile declarate de E.ON şi Gaz de France pentru anul 2010 suntde câte 600 de milioane de lei. Acestea ar putea fi acoperite printr-o majorarecu 25% a tarifelor la gaze în acest an, însă companiile au realizat că „încondiţiile actuale, nu ar avea nici o şansă, aşa că au venit cu planul în treitrepte”, a spus Iulian Iancu, citatde NewsIn. Şeful Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor amai precizat că E.ON şi Gaz de France insistă să pună în aplicare în 2011planul de majorare a tarifelor, pentru că în 2012, an electoral, şansele deaprobare a creşterii preţurilor la gaze sunt minime. Directorul general alcompaniei E.ON România, Frank Hajdinjak, declara recent că gazele naturale sevor scumpi foarte mult spre finalul acestui an, din cauza cotaţiilor ridicatedin acest moment ale petrolului. „Dacă ajustările s-ar fi făcut în paşimărunţi, începând din 2009, nu am fi ajuns aici, când avem de recuperat undecalaj foarte mare. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla iarnaviitoare, având în vedere că preţul petrolului a crescut de la 50 de dolari pebaril la 115, iar cel al gazelor reacţionează după şase-nouă luni. Adică exactîn perioada de iarnă vom simţi vârfurile de preţ, aceasta dacă preţulpetrolului nu va creşte şi mai mult", a spus Hajdinjak.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image