2017-01-23 00:35


Critici acerbe. Oamenii de afaceri resping cu vehemenţă un nou acord cu FMI

 |  18:31
Critici acerbe. Oamenii de afaceri resping cu vehemenţă un nou acord cu FMI

Acordul cu FMI nu a făcut bine mediului de afaceri şi,înlocde "centură de siguranţă", a fost o găleată din cares-a consumat anarhic pentru pensii şi salarii. Totodată, viitorul acord ar trebui încheiat doar dupădezbateri publice, spun reprezentanţii oamenilor de afaceri, care cred căRomânia nu are nevoie de o altă înţelegere cu Fondul.

"Pentrumediul de afaceri, acordul cu FMI a însemnat creştereaTVA, arieratemasive şi distrugerea lanţurilor de creare a valorii, a furnizorilor,întreprinderi mici şi mijlocii. A însemnat îndatorarea ţării, prin cheltuirearezervei BNR pentruplatade salarii şi pensii", a declaratFlorin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România(AOAR), într-o conferinţă de presă.

Ela arătat că, la nivel psihologic,acordul cu FMI a dus la pierdereacredibilităţii Guvernului şi a BNR,pentru că ideea că banii de la FMI vorfi folosiţi pentru menţinerea cursului deschimba fost "oipocrizie". "A fost doar unsimplumecanism de cheltuire arezervei BNR pentru finanţarea salariilor şi pensiilor", a subliniatPogonaru.

AncaVlad, vicepreşedinte al AOAR, a arătat căproblema arieratelor este multmai gravă pentru antreprenorii români decât pentru multinaţionale. "Finanţareaeste mai scumpă pentru antreprenorii români, au nevoie de cash colateral.Astfel de lucruri grave pentru noi nu se rezolvă cu acordul cu FMI", a spus Vlad.

“Nu avem nevoie deacordul cu FMI”

Referindu-sela un nou acord cu Fondul Monetar, preşedintele AOAR a menţionat că există unconsens la nivelul mediului de afaceri potrivit căruiaorice fel de înţelegerenu poate fi încheiată înainte de dezbateri publice. “Nu avem nevoie de acordulcu FMI, nici preventiv, de nici un fel, avem nevoie de un Guvern responsabil.Este boala României, nu avem un Guvern responsabil, nu avem managementperformant la nivelul societăţilor de stat", a declarat ConstantinBoştină, vicepreşedinte al AOAR. El a adăugat că nu se poate pune problemaîncheierii unui nou acord cu FMI în condiţiile în carerezerva valutară aRomâniei, care protejează de vulnerabilităţile externe, a crescut într-un an cupatru miliarde de euro. "Lucrurile nu pot să continue în această manieră,dacă după doi ani de acord cu FMI economia nu a ieşit din recesiune, şi chiarexistă pericolul ca nici în 2011 să nu ieşim din recesiune sau să fie o modestăechilibrare spre sfârşitul anului", a arătat Boştină.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image