2017-01-17 21:13

ECONOMIE


Criza a atins grav industria hotelieră. România a înregistrat cea mai mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţile turistice

 |  19:56
Criza a atins grav industria hotelieră. România a înregistrat cea mai mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţile turistice
România a înregistratanul trecut cea mai mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţituristice, în condiţiile în care indicatorul s-a redus în cinci state, iar lanivel comunitar a avansat cu 2,8%. Totodată, ţara noastră are cea mai micăpondere a turiştilor străini în totalul înnoptărilor hoteliere.

Româniaa raportat anul trecut 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi altestabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009, potrivitdatelor Eurostat. Scăderi au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), MareaBritanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%).

Celemai mari creşteri se observă la Estonia (14,1%), Letonia (11,6%), Lituania(11,1%) şi Malta (11%).

Numărulînnoptărilor turiştilor străini în România a crescut cu 3,2%, la 2,7 milioane,ponderea acestora în total fiind de 18%. Exceptând România, cele mai scăzuteproporţii de turişti nerezidenţi se observă la Germania (21%), Suedia (23%),Finlanda (27%) şi Polonia (30%). Cele mai ridicate ponderi sunt înregistrate deEstonia şi Lituania (75%), Grecia (74%), Austria (72%) şi Bulgaria (70%).

Bulgariaa înregistrat o creştere de 6,6% a numărului de înnoptări, la 14,9 milioane(din care 10,4 milioane au fost înnoptări ale turiştilor străini). În Ungaria,indicatorul a avansat cu 3,3%, la 15,5 milioane (8,2 milioane de înnoptăripentru nerezidenţi).

InstitutulNaţional de Statistică a anunţat la începutul lunii februarie că înnoptărileînregistrate în structurile de primire turistică în anul 2010 au însumat 15,96de milioane, în scădere cu 7,1% faţă de cele din anul 2009. Înnoptărileturiştilor străini au reprezentat 17,3% din numărul total, arăta atunci INS.

Turiştii români,jefuiţi prin oferte de tip “chilipir”

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) le recomandă românilor să fieatenţi atunci când fac rezervările pentru vacanţă, deoarece există cazuri defraudare a turiştilor.

ANAT atrage atenţia ca aceia care sunt doritorisă plece în vacanţă să nu achiziţioneze oferte de tip “chilipir” de la firmefantomă, pentru că vor rămâne cu paguba. „Atenţie unde faceţi rezervări”,atenţionează într-un comunicat de presă preşedintele ANAT, Corina Martin.

ANATsusţine că, în luna decembrie, a primit zeci de plângeri din partea mai multorturişti păgubiţi de Agenţia Briana Holidays, prin vânzarea unor bilete de avionfalse.”Deşi Agenţia Brianna Holidays nu a fost şi nu este membră a asociaţieinoastre, ANAT a demarat imediat o acţiune în care a atras Departamentul deControl al MDRT (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - n.r.),Poliţia Bucureşti, precum şi agenţiile ANAT păgubite de această agenţie. Cucâteva zile în urmă, inspectorii IGP ne-au confirmat că acest caz estefinalizat prin arestarea Alinei Manea Gheorghiu, acesta fiind primul cazsoluţionat cu sprijinul şi prin campania organizată direct de către ANAT”, aprecizat Corina Martin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image