2018-12-13 11:05


Criza din 2008 se întoarce în forţă

 |  21:00
Criza din 2008 se întoarce în forţă

Criza din Statele Unite ale Americii ameninţă din nou să se extindă. Statele europene privesc situaţia cu îngrijorare şi au început să ia măsuri de precauţie. Analiştii trag un semnal de alarmă şi avertizează că România nu ar trebui să privească liniştită la ce se întâmplă în exterior. În tot acest timp în care şi miniştrii economiei şi finanţelor din cadrul G20 s-au reunit să caute soluţii, autorităţile de la Bucureşti “s-au culcat pe o ureche” şi au declarat că măsurile luate în trecut ne vor proteja în viitor.

Starea de calm a autorităţilor pare ruptă din scenariul crizei din 2008 când chiar şeful statului, Traian Băsescu, anunţa “cu surle şi trâmbiţe” că situaţia financiară gravă a SUA nu va afecta profund economia României. Realitatea a arătat altceva. Acum, premierul Emil Boc ne-a asigurat că avem avantajul stabilităţii macroeconomice datorită măsurilor de anul trecut, iar ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că suntem într-o situaţie bună, întrucât am fost prudenţi şi am dat bani pentru investiţii. Analiştii economici şi liderii sindicali au o altă părere legată de cum poate afecta România, situaţia din SUA.

Vom avea probleme cu exporturile

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a declarat că vom fi atinşi de criză, chiar dacă suntem în situaţia de economie periferică. „Noi acum suntem ca într-un colţ în care nu credem că o să ne atingă mareea, dar ne va atinge cu siguranţă. Canalul pricipal de transmitere a crizei sunt momentan exporturile. În momentul în care ţările către care exportăm vor avea probleme, exporturile, în mod evident, vor încetini. Pe bursă la noi este doar panică, nimic altceva. Un lucru trebuie să fie înţeles. România, având o economie mediocră, nu va resimţi cu putere efectele, dar cu siguranţă le va resimţi”, a declarat Pogonaru.

Pe de altă parte, şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a susţinut că înrăutăţirea situaţiei externe poate afecta creşterea economică din România. “Ţările emergente sunt afectate în principal pe canalul fluxurilor de capital, iar în cazul României se adaugă şi canalul comercial, pentru că suntem foarte dependenţi de exporturi”, a avertizat Dumitru. El a arătat că avansul economic în primul trimestru din 2011 a fost în totalitate dependent de exporturi, iar economiile vestice dau semne de încetinire.

Criza va scumpi din nou alimentele

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, susţine că România ar putea avea de suferit în perioada următoare din cauza situaţiei din SUA. “Contactele noastre comerciale vor fi afectate şi va exista o creştere de costuri la produsele alimentare, iar România importă încă destul de mult, a spus liderul sindical. În opinia sa, Guvernul nu va lua nici o măsură, la fel ca în 2008, pentru a trece mai uşor peste această perioadă.

Analistul Ilie Şerbănescu considerăcă noul val al crizei se va manifesta prin scumpirea creditării, dar şi prin restrângerea pieţelor. “România nu e capabilă să împiedice un nou val al crizei aşa cum nu a fost nici în trecut. Atunci, autorităţile s-au apărat împotriva crizei cu populaţia, care a fost supusă la aspre măsuri de austeritate, dar acum cred că se va adopta metoda inflaţiei”, ne-a spus analistul economic.

Ce se întâmplă în SUA ne afectează direct

Analistul financiar Ionel Blănculescu a declarat că ce se întâmplă în America nu este o nouă criză, ci este tot criza din 2008, doar sub altă formă. „Să nu uităm că şi în 2008, puterea ne spunea că nu avem motive de îngrijorare, fiindcă ce se întâmplă în SUA nu va ajunge la noi. Ideea principală este că nu fluctuaţiile bursiere sunt cele care ne vor afectea foarte tare, ci creşterea plafonului de îndatorare cu 2.400 de miliarde de dolari. Acea infuzie de dolari pe piaţa monetară va face ca şi inflaţia noastră să crească fără să ştim de unde. O altă lovitură pe care o primim este ce se întâmplă cu francul. Francul elveţian şi aurul sunt zone de refugiu, de aceea au atins maxime istorice în ultima vreme. Vă daţi seama că sunt oameni care au contractat credite în franci elveţieni cu 1,8 lei/francşi acum le plătesc cu 3,9 lei. În principiu, tot ce se întâmplă momentan în America ne afectează în mod direct”, a precizat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-03
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...