2018-10-18 12:20


CSA: Asiguratorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile din poliţele RCA vor plăti penalizări

 |  12:30
CSA: Asiguratorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile din poliţele RCA vor plăti penalizări

Asiguratorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau şi le îndeplinesc defectuos vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite, potrivit unor modificări aduse legislaţiei secundare privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aprobate marţi de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

O altă modificare prevede că, pentru poliţele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice, se arată într-un comunicat al CSA.

”Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, citat de Agerpres.

Propunerile de modificare a reglementărilor privind RCA au fost discutate şi analizate împreună cu asociaţiile profesionale ale pieţei de asigurări - UNSAR şi UNSICAR.

Potrivit CSA, noile reglementări prevăd autorizarea permanentă pentru vânzarea poliţei RCA, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârşitul fiecărui an documentaţia necesară avizării. Asiguratorii RCA au însă obligaţia să respecte permanent condiţiile prevăzute pentru autorizare.

Pe de altă parte, asiguratorul RCA este obligat la plata despăgubirii persoanei păgubite dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii. În plus, termenul în care asiguratorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

În cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

Începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despăgubire impuse la nivel european. Astfel, pentru pagubele materiale produse în acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de un milion euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR. Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de cinci milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie să ţină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...