2017-01-21 12:41

ECONOMIE


CSA dă undă verde firmelor de asigurări să plătească piesele auto direct la furnizori

 |  16:34
CSA dă undă verde firmelor de asigurări să plătească piesele auto direct la furnizori

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a analizat aspectele semnalate de Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din România (ADPAR), care acuză pratici neconcurenţiale ale companiilor de asigurări, şi a concluzionat că asiguratorii pot plăti direct partea din despăgubire către furnizorii de piese, informează instituţia. Potrivit unui comunicat al CSA, plata părţii din despăgubire aferentă pieselor auto care trebuie înlocuite poate fi făcută de societăţile de asigurare direct către furnizorii de piese, nefiind încalcate prevederile legale privind activitatea de asigurare, pentru că piesele sunt utilizate în cadrul activităţii de lichidare a daunelor (adică soluţionarea dosarelor de daună) şi nu în scop comercial (obţinerea de profit din revânzarea lor).

În vederea soluţionării dosarelor de daună, asiguratorii şi unităţile reparatoare folosesc de foarte mult timp convenţii de colaborare, care sunt contracte comerciale încheiate de comun acord de către părţile semnatare, cu termeni şi condiţii de lucru şi decontare negociate de acestea. Întrucât valoarea despăgubirilor plătite se reflectă direct proporţional în valoarea primelor de asigurare pe care asiguraţii trebuie să le plătească şi având în vedere contextul economic nefavorabil din ultimii ani, firmele de asigurare au luat decizia de a controla mai riguros costurile cu despăgubirile, cu respectarea cadrului legal şi fără ca drepturile păgubiţilor să fie afectate în vreun fel.

Potrivit CSA, una dintre aceste măsuri a fost extinderea colaborării şi cu furnizorii de piese, prin încheierea de convenţii de colaborare cu unităţile reparatoare şi/sau distribuitorii de piese, care stabilesc condiţiile de colaborare şi decontare între părţile semnatare.

“Subliniem faptul că încheierea convenţiilor de colaborare nu îngrădeşte sub nicio formă dreptul păgubitului de a efectua reparaţiile în orice unitate reparatoare doreşte (indiferent dacă aceasta are sau nu încheiată o convenţie de colaborare cu societatea de asigurare) şi nici posibilitatea achiziţionării pieselor de schimb şi materialelor de la orice unitate de specialitate”, se precizează în comunicatul CSA, citat de Agerpres.

Astfel, păgubitul care deţine o asigurare obligatorie RCA se poate adresa unei unităţi reparatoare cu care societatea de asigurare nu are încheiată o convenţie. În acest caz, plata se face în termenul prevăzut de normele emise de CSA, respectiv de maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

Păgubitul poate solicita încasarea despăgubirilor înainte de efectuarea reparaţiilor, sume pe care le poate utiliza ulterior pentru a efectua reparaţiile unde doreşte şi care sunt suficiente în acest scop deoarece societatea de asigurare este obligată să calculeze valoarea despăgubirilor la nivelul preţurilor practicate de unităţile de specialitate.

De asemenea, păgubitul se poate adresa unei unităţi reparatoare care are convenţie încheiată cu societatea de asigurare. În acest caz, colaborarea dintre societatea de asigurare şi unitatea reparatoare se face în condiţiile convenţiei, iar decontarea se realizează la termenele agreate de comun acord (şi care pot fi mai mari decât termenul prevăzut de norme).

Păgubiţii care se consideră prejudiciaţi de către societăţile de asigurare se pot adresa CSA cu o reclamaţie, drept care le este adus la cunoştinţă fiind precizat în poliţa de asigurare RCA.

Cu toate că sunt informaţi cu privire la acest drept, numărul de reclamaţii referitoare la asigurările RCA primite de CSA în anul 2010 a reprezentat numai 1,5% din numărul de dosare de daune avizate de societăţile de asigurare la nivel naţional, fapt care arată că nemulţumirile păgubiţilor sunt cazuri izolate şi nu reprezintă nicidecum un fenomen, se mai arată în comunicatul CSA.

Instituţia susţine că Utilizarea convenţiilor de colaborare nu îngrădeşte nici dreptul unităţilor reparatoare independente de a achiziţiona piese de schimb în scop de revânzare, deoarece prevederile unui contract comercial (aşa cum este şi convenţia de colaborare) se aplică doar părţilor semnatare care au agreat termenii şi condiţiile contractului, nu şi în relaţiile cu terţe persoane.

Pe de altă parte, CSA solicită ADPAR să aducă dovezi concrete referitoare la acuzaţia potrivit căreia societăţile de asigurare încasează “taxe/comisioane/bonusuri pe volumul achiziţiilor achitate de asigurători”. În eventualitatea în care părţile semnatare ale convenţiei de colaborare negociază discounturi ale sumelor plătite de societatea de asigurare, acest lucru nu înseamnă obţinerea de venituri de către societatea de asigurare, mai arată CSA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

RATUSCA CEA URATA
07 Sep 2011

Acesta este ultimul cantec de lebada al Angelei Toncescu. Marti, 13 (septembrie) ora 13 (cata cruzime si "delicatete" sadica sa alegi astfel momentul) Angelei i se confirma ca primeste mandatul: 24 ore + 29 de zile.
MARINELA
07 Sep 2011

Asiguratorii sa fie linistiti si sa cumpere "pese" in continuare. Macar inca 5 zile cat o mai au pe "Regina" Toncescu presedinta la CSA. Apoi, Dumnezeu cu mila, ca mila are destula, numai ei sa o poata duce. PS: Apropo, a observat cineva ca de 12 luni incoa', 7 presedinti de companii de asigurari, din astea care cumpara "pese" nu mai sunt la locul lor? A?
CRISTI
11 Sep 2011

O nesimtire mai mare ca asta nici ca se putea,sa declari oficial incalcarea legislatieiei,Domnule Emil Boc,propuneti o ancheta serioasa la acete societati de asigurare,documentele,facturile de achizitie a pieselelor sun semnate in fals,piesele sunt de proasta calitate,clientul nu are nici un fel de garantie din partea servicelui intrucat asiguratorii achizitioneaza piese pe numele clientului,privandul pe acesta de garantie din partea acestora.nu il propuneti pe Constantinescu la sefia csa,el este primul om din asigurari care a introdus pe piata pieselor de schimb achizitia directa.in al 12 ceas mai puteti face ceva......

Adauga un comentariu

Random image