2017-01-24 09:11


„Cuib” al clientelei politice. Un director este plătit cu peste 100 de milioane de lei vechi pe lună. Salarii fabuloase şi angajări suspecte la Compania Naţională a Uraniului

 |  18:35
„Cuib” al clientelei politice. Un director este plătit cu peste 100 de milioane de lei vechi pe lună. Salarii fabuloase şi angajări suspecte la Compania Naţională a Uraniului

În timp ce reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks,atrage atenţia asupra bugetarilor care au conexiuni politice şi ocupă posturi-cheieîn companii de stat, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti îi plăteşteregeşte pe cei aproape 100 de angajaţi. Chiar dacă este una dintre zecile decompanii care trăiesc cu bani de la stat, directorii, inspectorii sau şefii deservicii din Compania Naţională a Uraniului Bucureşti pleacă acasă lunar şi cu70 milioane de lei vechi. Unii directori au încasat salarii de peste 100milioane de lei vechi pe lună.

Chiar dacă FMI bate şaua să priceapă clientela politicăa Guvernului Boc, Compania Naţională aUraniului (CNU) Bucureşti, condusă de Nicolae Popa, „uns” în funcţie de fostulministru al economiei Adriean Videanu, plăteşte, în plină criză, salarii „nesimţite” de până la 100 milioane delei vechi pe lună. În pofida măsurilor de austeritate decise de Executiv, inclusivîn privinţa angajărilor, pe lângă cei aproape 50 de birocraţi, CompaniaNaţională a Uraniului Bucureşti a mai angajat în ultimii doi ani aproape 40 depersoane. Multe dintre aceste angajări au fost făcute cu încălcarea legislaţieiîn vigoare.

Pentru a crea posturile necesare, la începutul acestuian, conducerea CNU a creat o organigramă de conducere stufoasă. Printre„inovaţiile” din organigramă se numără transformarea în direcţie a ServiciuluiAudit Public Intern (API) şi înfiinţarea Direcţiei de Informaţii Clasificate.Astfel, Maria Gheorghian, şef serviciu, a ajuns director API (probabil ca orecompensă a auditării efectuate în cadrul CNU), iar Marinela Cuhutencu, dininspector general, a devenit director Informaţii Clasificate. Odată înfiinţateaceste direcţii, CNU Bucureşti a suplimentat numărul de posturi din instituţie.

„Salarii de regine şi regi” plătite din buzunarele românilor

Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul CNU,Maria Gheorghian a încasat în 2010 un venit de 922 milioane de lei vechi, plusîncă 42.360.000 de lei de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă,ca şi coordonator monitorizare proiect. Nici în 2009 nu a stat mai rău, MariaGheorghian având un venit încasat de peste 870 milioane de lei vechi, plus 350milioane de lei vechi de la ANFOM.

Şi Marinela Cuhutencu, soţia fostului subprefect deBucureşti, a avut un venit de invidiat. Conform declaraţiei de avere, şefaDirecţiei Informaţii Clasificate din CNU a încasat anul trecut peste 930milioane de lei vechi, adică peste 78 milioane de lei pe lună. Pe lângă acestesalarii fabuloase, pe linie de personal s-au înfiinţat foarte multe funcţii deşef serviciu, şef birou sau inspectori, poziţii nejustificate, cu salariifantastice în raport cu situaţia din economia românească. Astfel, organigramaCNU Bucureşti este compusă din 7 directori, 13 şefi servicii, 5 direcţii, 5 compartimenteşi 6 birouri, fiecare având câte un şef. Pe lângă această structură centralădin Bucureşti, în ţară mai există două sucursale care au directori tehnici,directori economici sau directori închideri mine. Orice bugetar ar fi invidiospe birocraţii de la CNU Bucureşti pentru că aici un şef de serviciu câştigă5.000 de lei, un inspector - în jur de 7.000 de lei, directorii ajungând lapeste 7.000 de lei/lună. Cea mai „mică” leafă de şef este cea a unui şef debirou care atinge până în 4.000 de lei.

În criză, directorul Marin Areţu a încasat 100 milioanede lei vechi pe lună

Dacă în 2010 s-au încasat salarii lunare de sub 100milioane de lei vechi, în 2009, alţi directori au încasat lefuri „supernesimţite”.Conform declaraţiei de avere, cel mai mare salariu din Compania Naţională aUraniului Bucureşti a fost încasat de Marin Areţu - 1,3 miliarde de lei vechi,venit anual încasat pentru funcţia de director general adjunct. Locul al doileaeste ocupat de directorul Închideri Mine din CNU, care a încasat un venit anualîn 2009 de aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi. Pe locul trei ar fidirectorul economic al CNU Bucureşti, Daniela Moţăţăianu, care a avut un venitanual încasat de puţin peste un miliard de lei vechi.

Probabil că înurma analizării documentelor de personal de la sediul CNU vor ieşi în evidenţăşi alte nereguli. Poate că ar fi timpul ca funcţionarii Corpului de Control al ministruluieconomiei şi comerţului sau ai celui al primului-ministru să analizeze temeinicactivitatea CNU, precum şi situaţia privind salariile şi angajările din ultimaperioadă.

Suspiciuni privind achiziţiile publice ale CNU

Analizând planurilede achiziţii publice, afişate de către CNU, avem anumite suspiciuni privindunele poziţii din aceste programe. Ziarul „Puterea” a solicitat conducerii CNU datedespre o serie de achiziţii publice efectuate de companie, însă acestea nu aufost transmise. Vom reveni în zilele următoare cu informaţii privind legalitateaşi necesitatea acestor achiziţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29

Mai multe imagini:
„Cuib” al clientelei politice. Un director este plătit cu peste 100 de milioane de lei vechi pe lună. Salarii fabuloase şi angajări suspecte la Compania Naţională a Uraniului
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
23 Mai 2011

E intr-adevar excesiv de obeza armata de taietori de frunza.Si nu se poate scapa de ea in conditiile actualului cotet legislativ. Pentru ca orice decizie trebuie sa aiba temeiul legii.Bineinteles o legislatie teafara nu e suficienta.E nevoie de un efort general de a limpezi apele. O zi buna !
LORY
25 Mar 2012

a cui pila este aceasta fetisoara ? ce expertiza are caci nu stie ce sa cearasi se refac materiale de zeci de ori nu termina bine de zis ceva caci se razgandeste!
Random image