2018-12-19 12:02


Cum verifici online dacă ai datorii fiscale

 |  08:09
Cum verifici online dacă ai datorii fiscale

Contribuabilii au posibilitatea să își verifice dosarul fiscal, care cuprinde informații complete despre vectorul lor fiscal, formularele depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), precum și ce obligații de plată sunt restante. La ora actuală, actualizarea datelor se face în fiecare lună, iar accesarea serviciului se face după obținerea unui certificat digital calificat, scrie Avocat.net.

Acest certificat digital poate fi obținut de la unul dintre cei cinci furnizori acreditați de servicii de certificare pentru semnătură electronică, publicați de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pe site-ul www.mcsi.ro. Contribuabilii trebuie să știe că semnătura digitală nu este însă suficientă pentru accesarea dosarului fiscal. Mai precis, pentru a obține acest drept, este obligatoriu ca aceștia să depună la orice unitate fiscală doresc formularul 152, „Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat”.

În continuare, confirmarea dreptului de utilizare online a dosarului fiscal de către ANAF are loc prin e-mail, pe adresa comunicată în documentul menționat anterior, într-un termen ce poata varia între patru și șapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov.

După îndeplinirea acestor formalități cerute de prevederile legale în vigoare, după autentificare, utilizatorii pot să intre în meniul Spațiul prival al contribuabilului, urmând ca apoi să acceseze aplicația Dosar fiscal și cele patru submeniuri de lucru:

1. Date identificare - sunt prezentate principalele date de identificare ale contribuabilului, sub formă de secțiuni, respectiv date comune (codul de identificare fiscală selectat și denumirea, domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, ultima declarație de înregistrare/mențiuni depusă) și date specifice, caracteristice tipului de contribuabil selectat.

În ceea ce îi privește pe agenții economici, în această secțiune sunt cuprinse informații care privesc forma de organizare, date despre codul CAEN, domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili, stare, ultima declaraţie de înregistrare/menţiuni, data atribuirii codului de identificare fiscală, plătitor TVA și tipul de sediu.

Pentru persoanele fizice autorizate, în lista informațiilor de identificare apar cele legate de forma de organizare şi informaţii despre codul CAEN (numărul şi denumirea acestuia, precum şi anul din care contribuabilul are asociat acest cod). Totodată, lista poate să cuprindă, în funcţie de categoria de persoană fizică (profesii libere sau prestatoare de activităţi comerciale) și codul numeric personal, numele şi prenumele, codul CAEN (denumirea şi anul de atribuire) și numărul de înregistrare la registrul comerţului.

Instituțiile publice găsesc la acest submeniu informații despre actul normativ de înființare, sistemul de finanțare, organul tutelar și sectorul de activitate aferent.

În fine, în cazul persoanelor juridice nerezidente, datele de identificare menționează codul de identificare fiscală în ţara de apartenenţă şi forma juridică.

2. Vector fiscal - aici sunt cuprinse informații legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit, taxă sau contribuție, datele de început și de sfârșit (dacă este cazul) și periodicitatea în care acestea sunt declarate;

3. Situație sintetică - în această secțiune se regăsesc informații despre obligațiile de plată restante; mai precis, pot fi aflate atât informații despre natura sumelor ce compun creanța și data la care se raportează, precum și informații despre documentele în baza cărora suma respectivă este cuprinsă în creanțe;

4. Submeniuri pentru fiecare declarație fiscală în parte - aici apar informații complete despre declarațiile pe care contribuabilul le-a depus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-10

TAGURI: online, impozite, datorii fiscale, anaf
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...