2018-12-14 01:16


Cum vor fi calculate prețurile la ELECTRICITATE și GAZE, începând din 2019. Ce schimbări pregătește ANRE

 |  16:05
Cum vor fi calculate prețurile la ELECTRICITATE și GAZE, începând din 2019. Ce schimbări pregătește ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) vrea să schimbe din temelii, anul acesta, modelul de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi metodologiile de stabilire a preţurilor, a anunţat, luni, preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă.

"Anul acesta va fi anul schimbării modelului de piaţă la energie electrică şi gaze. Schimbările vor fi realizate în acest an, astfel încât ele să fie funcţionale pe deplin de la 1 ianuarie 2019. Piaţa de energie electrică s-a dezvoltat mai repede, în timp ce la gaze ritmul nu a fost acelaşi. La energie electrică vrem să instituim un nou model de piaţă, astfel încât pe tot lanţul producţie-consum să realizăm o distribuţie echilibrată a beneficiilor şi să nu mai înregistrăm fenomene de tipul celor din 2017", a spus oficialul ANRE, în cadrul conferinţei de aniversare a 10 ani de la listarea la bursă a Transgaz, informează Agerpres. El a reiterat ideea că ANRE vrea să instituie teste de stres, astfel încât să fie analizate comportamentul operatorilor şi efectele la consumatorul final în cazul unor evenimente de tipul ieşirii din piaţă a unor capacităţi de producere.

De ce s-au scumpit gazele în ultima perioadă

"La gaze, vom institui în acest an un nou model de piaţă, care să reflecte noua realitate din sector, respectiv că avem o piaţă liberalizată la producţia de gaze şi la valorificarea gazelor din piaţă şi o piaţă reglementată la consumatorul final. Ne interesează să avem cât mai mare lichiditate în tranzacţiile în sistem public şi nediscriminatoriu şi, la consumatorul final, cel casnic, unde există tarife reglementate, preţul să fie cel care rezultă din cererea şi oferta din piaţă", a continuat Chiriţă. Preşedintele ANRE a fost întrebat de jurnalişti care au fost cauzele care au dus la scumpirea gazelor din 10 ianuarie. "Creşterile la gazele naturale au avut loc ca urmare a unor metodologii pe care eu le-am găsit în vigoare la ANRE, care, cum vă spuneam, se vor schimba din temelii", a răspuns el. Chiriţă a mai afirmat că autoritatea va revizui sistemele de tarifare la energie electrică şi gaze în sistemul de distribuţie şi transport, astfel încât să fie stimulate investiţiile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-05

TAGURI: anre, chirita, pret, electricitate, energie, gaze
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


INA
12 Feb 2018

NONSENS : PIAȚĂ ÎN COADĂ DE PEȘTE - liberalizată și reglementată !!! ÎN VIITOR : NE GĂSEȘTE MUTAȚI pe MARTE/LUNĂ !!!
Random imageUltimele stiri


loading...