2018-12-16 17:15


Curentul se ieftineşte, gazele stagnează, iar carburanţii oscilează

 |  21:01
Curentul se ieftineşte, gazele stagnează, iar carburanţii oscilează

Facturile la energia electrică vor scădea cu 8% în medie din ianuarie, după reducerea TVA şi a tarifelor de distribuţie, a anunţat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost redusă la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a diminuat cu 12% în medie tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife reprezintă 40% din preţul final.

“Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie”, a precizat Grigorescu.

Contactaţi de ziarul PUTEREA, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun însă că de fapt scăderea este de până în 4%, pentru că s-au luat în calcul mai multe elemente.

“Preţul energiei electrice a scăzut, nu chiar cu 8%, iniţial aşa am estimat şi noi însă pe parcurs au apărut şi alte amănunte pe care le-am luat în calcul. În luna ianuarie 2016, faţă de luna decembrie 2015, preţul electricităţii a scăzut în medie cu 3,5-4%. Credem că domnul ministru a calculat grosso modo, după scăderea tarifului de distribuţie şi creşterea ponderii certificatelor verzi în factură. Dar noi am inclus şi alţi factori. Din totalul de 8% am scăzut 3% pentru noul coş, 1% variaţia bonusului de cogenerare şi 1% din preţul reglementat din noul coş. Astfel ajungem la o scădere de 3,5-4%”, au declarat pentru PUTEREA reprezentanţii ANRE.

Populaţia consumă energie 60% din piaţa liberă şi 40% din piaţa reglementată.

În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta va rămâne nemodificat până la 1 aprilie.

“Nu avem prevăzută o modificare a preţului gazelor până la 1 aprilie. Şi nu avem în plan prevăzută o creştere după această perioadă. Dar vrem să vedem calculele de pe primul trimestru al anului, care vor fi preţurile de import (în sensul scăderii), dar şi care va producţia internă de gaze, care este liniară, precum şi consumul, care este în descreştere uşoară”, au mai spus oficialii ANRE, pentru PUTEREA.

Ponderea certificatelor verzi în factură a crescut de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh, astfel că reducerea preţului, în final, a fost de 3,5%. Dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi, reducerea operată de ANRE ar fi fost de 5,5%. Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi, pe care trebuie să le plătească restul consumatorilor. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş.

Preţurile carburanţilor, sub observaţie

Despre evoluția prețului carburanților pentru anul 2016, ministrul Energiei a declarat că aceasta va fi urmărită sub raportul ieftinirii produse de scăderea TVA, și mai puțin de cotația barilului.

''Dacă ne uităm strict la cotația petrolului, nu este singur lucru pe care îl vom vedea cu un impact major în preț. Din momentul în care această cotație apare pe bursele internaționale și până când petrolul cumpărat la acestă cotație se regăsește în benzina de la pompă durează ceva. Primul lucru la care ne vom uita este impactul TVA-ului scăzut'', a spus Grigorescu.

Morgan Stanley: Cotaţia barilului poate ajunge sub20 de dolari

O apreciere rapidă a dolarului american ar putea duce cotația țițeiului Brent până la 20 de dolari per baril, potrivit unui raport publicat de analiștii băncii Morgan Stanley. Prețul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 și, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Vineri seara, țițeiul Brent se tranzacționa pentru 33,55 dolari la ICE Futures Europe. Raportul analiștilor de la Morgan Stanley arată că dolarul american și factorii non-fundamentali continuă să influențeze prețul petrolului.

Morgan Stanley nu este prima care prognozează o scădere a prețului petrolului până la 20 de dolari per baril, însă motivele sale diferă de cele avansate de alte bănci. De exemplu, analiștii de la Goldman Sachs Group susțin că există posibilitatea ca facilitățile de depozitare ar putea să ajungă la limită, ceea ce ar duce la scăderea prețului petrolului până la un nivel care să forțeze reducerea producției.

Potrivit analiștilor de la Morgan Stanley, dacă dolarul american se va aprecia cu 5% cotația barilului de petrol ar putea scădea cu 10 până la 25%. Analiștii sunt de părere că supraoferta mondială de petrol este responsabilă pentru revenirea cotației țițeiului sub pragul de 60 de dolari per baril însă diferența de la 55 până la 35 de dolari se datorează în principal dolarului american.

Prețul petrolului a înregistrat o scădere semnificativă în ultima săptămână după ce volatilitatea de pe bursele chineze s-a răspândit pe bursele din întreaga lume iar stocurile americane au rămas peste media din ultimii cinci ani. În plus, compania petrolieră de stat Saudi Arabian Oil Company, cel mai mare exportator mondial de petrol, a confirmat vineri că analizează mai multe opțiuni pentru o posibilă vânzare de acțiuni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: energie, electrica, grigorescu, anre, petrol, baril
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RADU
13 Ian 2016

Gazele trebuie sa se ieftineasca masiv,au fost scumpite fara moriv de gruparea criminala mondialamfmi impreuna cu guvernantii mutanti din romania.astia nu se gandesc ca traiesc in romania si au familii aici fac,atata rau romanilor.pai daca a scazut tva nu trebuia sa se ieftinewsca gqzele plus asa cum qm spus trebuia si o ieftinire peicind scaderea pretului mondial acelasi lucru si la benzina.iar la curent ieftinirea trebuia sa fie mai mare stiu ei de ce.
Random imageUltimele stiri


loading...