2018-12-12 16:54


CURS VALUTAR: Leul suferă după demisia Guvernului

 |  15:26
CURS VALUTAR: Leul suferă după demisia Guvernului

Demisia premierului Victor Ponta şi a întregului Guvern, anunţată miercuri, trimite un semnal de incertitudine politică care se reflectă imediat în plan economic. Astfel, cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut miercuri cu 1,44 bani, la 4,4462 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, demisia Cabinetului punând presiune pe moneda naţională în piaţa interbancară.Un curs mai ridicat decât cel de miercuri a fost consemnat cel mai recent pe 10 iulie, când referinţa s-a situat la 4,4464 lei/euro. Marţi, BNR anunţase un curs pentru euro de 4,4318 lei. Dolarul a fost cotat miercuri la 4,0711 lei, în urcare cu 3,41 bani raportat la moneda naţională. De asemenea, francul elveţian a crescut de la 4,0844 lei marţi la 4,1098 lei.

„Vestea privind demisia premierului aduce o incertitudine pe termen scurt. Vom vedea cât va dura. Orice incertitudine privind guvernarea este văzută negativ, inclusiv pentru titlurile de stat. Dacă se formează un nou guvern repede se inversează pierderile. Dacă incertitudinea durează, deprecierea se va întinde pe o perioadă mai lungă”, a declarat economistul-şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, citat de Mediafax.

Capital Economics: „Creşterea PIB ar putea fi afectată!”

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creşterea economică în lipsa unei soluţii clare la situaţia politică, însă avansul puternic al consumului face puţin probabilă o încetinire mai puternică a creşterii PIB, potrivit firmei britanice de consultanţă Capital Economics.

„Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Altfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”, a declarat, pentru Mediafax, analistul Capital Economics, William Jackson.

Măsurile de creştere a salariilor şi reducere a TVA vor fi probabil continuate de către un viitor guvern, întrucât sunt considerate populiste. Pe piaţa financiară, anunţul demisiei a avut un impact limitat până în prezent, a afirmat Jackson.

„Întrucât România are o poziţie a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puţin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situaţia finanţelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aştept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al României”, a spus el.

Fitch: „Ratingul nu va fi afectat!”

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings consideră că demisia premierului Victor Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei „stabile” asociată ratingului de țară, a declarat, pentru Agerpres, Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings.

„Nu ne așteptăm ca demisia primului-ministru să aibă un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului deoarece factorul cheie care influențează ratingul, după cum am subliniat în ultimul nostru raport din luna august, este legat de o eventuală relaxare fiscală care ar pune în pericol stabilitatea finanțelor publice sau stabilitatea macroeconomică”, afirmă Kit Ling Yeung.

Analistul precizează că perspectiva stabilă atribuită de Fitch preconizează o anumită relaxare fiscală în perioada 2016-2017 având în vedere Codul Fiscal adoptat recent. Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele în septembrie, atunci când a fost adoptat Codul, Fitch nu se așteaptă ca documentul să fie modificat.

„Fitch consideră că șansa de a avea alegeri anticipate este puțin probabilă, în acest moment, având în vedere că ne aflam deja în ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016”, a afirmat Kit Ling Yeung.

Fitch se așteaptă în continuare la o creștere economică a României, în medie, de 3,6% pentru perioada 2016-2017.

În luna august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută și în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă.

Şeful BVB: „Se elimină o necunoscută!”

Schimbarea Guvernului va elimina una dintre cele mai importante „necunoscute” privind posibilele evoluții politice din România, considerată de investitori drept principalul factor politic care le-a afectat negativ activitatea pe Bursa de Valori București în acest an, a declarat miercuri directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, la solicitarea Agerpres.

„Schimbarea Guvernului va elimina una dintre cele mai importante «necunoscute» în ceea ce privește posibilele evoluții politice din România. Acest fapt a fost menționat de către investitorii străini ca principalul factor politic, care le-a afectat negativ activitatea pe Bursa de Valori București în 2015”, a menționat Ludwik Sobolewski.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-04

TAGURI: curs valutar, leu, guvern,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...