2018-10-17 14:50


Cursul sare de 4,4 lei/euro după anunţarea noului guvern

 |  21:00
Cursul sare de 4,4 lei/euro după anunţarea noului guvern

O nouă „zi neagră” pentru românii care au de făcut plăţi în moneda europeană. Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă de 4,4168 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională, în timp ce cursul leu/dolar a urcat până la 3,3594 lei/USD. Chiar dacă ratele românilor la bănci cresc odată cu euro, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,spunecă nu se poate vorbi despre o depreciere de amploare a cursului.

Conform previziunilor analiştilor, incertitudinea de pe scena politică a urcat cursul de schimb la 4,4168 lei/euro, faţă de acum şapte zile când BNR anunţa un curs de schimb de 4,3778 lei/euro.

Odată cu depăşirea pragului psihologic de 4,4 lei/euro, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ţinut să liniştească spiritele. „Nu vorbim despre o depreciere de amploare a cursului. Problema este că s-a tot vorbit de acest 4,4 ca un fel de barieră. Din februrie până acum sunt doar 2 procente. Panica nu este ceva raţional şi noi avem în vedere de fiecare dată ca asemenea fenomene să nu se mai întâmple. Am fost şi suntem atenţi la mişcările de curs. Mişcări mai mari nu s-au întâmplat la Bucureşti. Leul este monedă mai mult sau mai puţin internaţională. Sunt 10 miliarde de lei sub formă de titluri de stat”, a spus Mugur Isărescu.

Reducerea CAS, imposibilă în 2012

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a precizat că reducerea CAS nu poate fi realizată în acest an. În opinia sa, recuperarea salariilor bugetarilor a fost o chestiune previzibilă şi deja discutată, dar reducerea CAS nu poate fi realizată în şase luni. „Eu sunt foarte atent la ce spun reprezentanţii statului român. Nu am înţeles că premierul desemnat a vorbit de reducerea CAS sau de o nouă politică fiscală. În consecinţă, ce am înţeles eu de la premier, cu precizarea că este un guvern special, într-o situaţie specială, că are printre obiective şi păstrarea macrostabilităţii şi asigurarea unor alegeri corecte. Cele două sunt strâns corelate, nu sunt divergente. Dacă acestea sunt principiile după care va acţiona, cred că guvernul va pune în practică ce este prevăzut şi previzibil din acordul cu instituţiile financiare internaţionale”, a spus Isărescu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

TAGURI: curs, guvern, mugur isarescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...