2018-12-12 00:34


Dacă se va încadra în ținta de deficit bugetar de 3%, Guvernul Cioloș va aplica majorarea salariilor bugetarilor

 |  20:37
Dacă se va încadra în ținta de deficit bugetar de 3%, Guvernul Cioloș va aplica majorarea salariilor bugetarilor

Premierul desemnat Dacian Cioloş le-a transmis social-democraţilor că va analiza măsura majorării salariilor tuturor bugetarilor cu 10%, fiind, de principiu, de acord să o susţină, atât timp cât nu este depăşită ţinta de deficit de 3%, potrivit unor surse PSD, citate de Mediafax.

Mai mulţi lideri PSD l-au întrebat pe premierul desemnat, în şedinţa CExN la care acesta a fost prezent, despre susţinerea măsurilor luate de Guvernul Ponta.

Dacian Cioloş a dat asigurări că nu va renunţa la măsurile aprobate deja, mai ales dacă acestea au şi susţinerea Parlamentului, însă un punct sensibil este cel privind majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor. Această măsură a fost luată în urma adoptării în Camera Deputaţilor a unui amendament PSD introdus în Legea pentru aprobarea OUG 35/2015, prin care erau majorate salariile în sănătate.

Premierul desemnat a spus că această măsură va trebui analizată în continuare, pentru a se asigura că nu va fi depăşită ţinta obligatorie de deficit de 3%, au susţinut sursele citate. În proiectul de buget pe anul 2016 deficitul se va situa în jurul unui procent de 2,9%.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG prin care se măresc începând cu 1 decembrie 2015, cu 25%, salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD. Legea urmează să ajungă la preşedinte pentru promulgare.

Toate partidele parlamentare, nu numai PSD, inițiatorul măsurii, au votat Ordonanța de urgență 35/2015. La început liberalii s-au opus amendamentului PSD privind majorarea de 10%, și au solicitat retrimiterea la comisii a ordonanței, pentru a primi date de la Ministerul de Finanțe despre impactul bugetar. Dar plenul a respins cererea PNL și până la urmă ordonanța a fost adoptată prin votul a 319 deputați, fiind înregistrate șapte abțineri și un singur vot împotrivă.

„(...) PNL votează această lege, cu un amendament foarte clar, cu solicitarea că aşteptăm un studiu de impact ulterior care să arate în ce măsură este realizabilă această aplicare. Acest lucru poate fi realizat, desigur, de noul Guvern”. Așa a explicat copreședintele PNL, Alina Gorghiu, de ce liberalii au votat „pentru”.

Ministrul interimar al Muncii, Rovana Plumb, a declarat, într-o primă fază, că efortul bugetar ar fi de 1,5 miliarde de lei, dar ceva mai târziu a evitat să mai dea cifre și a oferit doar un procent: 0,2% din Produsul Intern Brut și că toate majorările se vor regăsi în bugetul pe 2016. Plumb nu a răspuns nici cât se estimează că va crește inflația în urma acestor majorări, dar consideră că ele vor produce o creștere a puterii de cumpărare și, în consecință, și a consumului și producției, deci o creștere economică.

Deputatul PNL Theodor Paleologu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu a votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10% deoarece este o măsură „demagogică și nesustenabilă, criticând „atitudinea echivocă și bleagă” a PNL-ului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a discutat vineri la sediul Guvernului planurile economice şi fiscale pentru anul viitor, împreună cu ministrul încă în funcţie, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor i-a prezentat prim-ministrului desemnat Dacian Cioloș o schiță de buget pentru anul viitor cu un deficit bugetar de 3% pe ESA și 2,9% pe cash. Bugetul include majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari, decisă în această săptămână de către parlamentari, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Pentru a putea acoperi aceste majorări salariale, Ministerul de Finanţe a prevăzut în schiţa de Buget pentru 2016 creşterea de venituri la buget, precum şi ridicarea planului de încasări impus Agenției Naționale de Administrare Fiscală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: deficit bugetar, guvern, dacian ciolos, psd, bugetari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ADRIAM
26 Noi 2015

Daca am luat marit in sanatate de la 01oct mai luam si de la 01 decembrie?
ADRIAM
26 Noi 2015

Daca am luat marit in sanatate de la 01oct mai luam si de la 01 decembrie?
ADRIAM
26 Noi 2015

Daca am luat marit in sanatate de la 01oct mai luam si de la 01 decembrie?
ADRIAM
26 Noi 2015

Daca am luat marit in sanatate de la 01oct mai luam si de la 01 decembrie?
Random imageUltimele stiri


loading...