2017-01-24 17:07


Dăianu: “România nu va scăpa de “blestemul care este criza din zona euro”

 |  13:55
Dăianu: “România nu va scăpa de “blestemul care este criza din zona euro”

România este afectată de situaţia în ansamblu a zonei euro, deoarece persistenţa acestei crize nu face decât să menţină costurile finanţărilor şi refinanţărilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Dăianu.

“Suntem afectaţi de situaţia în ansamblu a zonei euro, deoarece persistenţa acestei crize nu face decât să menţină costurile finanţărilor şi refinanţărilor la cote ridicate. Faptul că situaţia în sectorul bancar rămâne foarte complicată, că băncile sunt în continuare într-o goană nebună pentru a-şi reface baza de capital propriu pentru a respecta cerinţele de lichiditate, de adecvare a lichidităţilor, sunt un indiciu că ne vom confrunta cu vremuri grele, deoarece pieţele bancare locale din Europa Centrală şi de Răsărit sunt controlate de grupuri bancare care sunt în acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), în care încearcă să îşi adecveze noile cerinţe de capital şi de lichiditate”, a declarat Daniel Dăianu, citat de Newsin.

Fostul ministru de finanţe a amintit că, la recenta întâlnire de la Viena, s-a încercat limitarea pierderilor în condiţiile în care multe grupuri bancare nu sunt preocupate de creditarea de pe pieţele unde operează. “Dialogul cu aceste bănci devine o piesă importantă în asigurarea stabilităţii financiare a ţării. Faptul că Austria este depunctată, faptul că Austria se gândeşte la ea şi mai puţin la ţările unde operează grupuri bancare care au sucursale locale crează un element de preocupare pentru noi, pentru multe ţări unde grupurile acestea sunt prezente”, a spus Dăianu. El susţine că anul 2012 este unul tensionat, iar România nu va scăpa de “blestemul care este criza din zona euro”. "Deci, vom avea de suferit şocuri. În primul rând este costul finanţării şi refinanţării. Ce se întâmplă în zona euro este contaminant pentru spreaduri, pentru marje.

Putem cunoaşte şi evoluţii mai bune, în sensul scăderii unor marje, dar putem să ne confruntăm cu o persistenţă a unor CDS-uri bine cocoţate, chiar crescute şi cel mai nepotrivit pentru noi ar fi că, chiar dacă vom avea o diminuare a deficitului bugetar, el nu s-ar materializa într-o scădere a CDS-ului pentru România. Aici vom vedea ce înseamnă contagiune", a spus Dăianu. Fostul ministru de finanţe este de părere că pentru România, această adâncire a crizei în zona euro, şi nu o ameliorare a situaţiei, este rea din  punct de vedere al finanţării şi refinanţării prin costul pentru bugetul public al României. "Trebuie să începem să returnăm bani către finanţatorii internaţionali, mă refer la instituiţiile internaţionale care au constituit pachetul de asistenţă pentru România.

Ne-am vedea puternic erodat intrumentul ca componentă cererii agregate care a ajutat România mai ales în 2010 şi 2011 cel mai mult, mă refer la exportul net. România a avut o dinamică bună a exporturilor. Încetinirea activităţii economice, reintrarea în recesiune în principalele ţări care furnizează pieţe pentru întreprinderi care operează în România va afecta exportul nostru. Deci, şi pe filieră comercială am avea de suferit. Am avea de suferit în domeniul bancar. Lipsa de apetit a băncilor în a refinanţa, nu mai vorbesc de oferirea de credite, va lovi economia, ar diminua din posibilităţile ca în 2012 să avem creştere economică", susţine Dăinau.

“O adâncire a crizei în zona euro ar alimenta fuga către lichiditate”.

"Băncile preferă să îşi ţină lichidităţile, nu să le împrumute altor bănci. Dacă au exces de lichiditate fac plasamente la Banca Centrală Europeană. De altfel se  vede şi pe piaţa bancară autohtonă. Dacă această criză se adânceste s-ar putea să asistăm la ieşiri de lichidităţi din economia românească care ar pune  presiuni pe piaţa valutară în lipsa unei intervenţii viguroase a băncii naţionale", declară Dăianu. Fostul ministru de finanţe susţine că BNR va fi foarte atentă, nu va dori să aibă intervenţii care să conducă la o scădere semnificativă a rezervelor valutare, întrucât însăşi scăderea semnificativă a rezervelor valutare ar pune presiune pe piaţa valutară. "S-ar putea să fim nevoiţi să preluam sucursalele unor bănci greceşti din România, cu fonduri europene, dacă stabilitatea financiară a României reprezintă un obiectiv al nostru dar şi al Uniunii Europene. Dacă Grecia nu ar ajunge a un acord cu deţinătorii de obligaţiuni suverane elene, situaţia operaţiunilor băncilor elene în România poate fi afectată. Într-un asemenea scenariu, statul român trebuie să fie pregătit să intervină dacă alţii nu sunt doritori să le cumpere ceea ce nu este un lucru rău", a spus Dăianu. Astfel, într-un scenariu negativ, România poate intra în recesiune în 2012 cu cât situaţia se strică  mai mult  în Europa, iar şocurile sunt mai mari pentru noi. "Trebuie să fim pregătiţi în ceea ce priveşte sectorul bancar, ca surse de intervenţie, trebuie să absorbim fonduri europene cât mai multe. Este singurul instrument pe care îl avem la dispoziţie pentru a introduce lichidităţi, bani tari, putem crea locuri de muncă, avem bani pentru agricultură, infrastructură. Băncile vor încerca să atragă bani de la populaţie, nu vor mai miza pe linii de finanţare din străinătate", a mai declarat Dăianu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

TAGURI: daniel daianu, romania, blestemComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image