2016-12-06 12:27

ECONOMIE


Daniel Dăianu: Criza economică e profundă şi va dura

 |  16:00
Daniel Dăianu: Criza economică e profundă şi va dura

Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, a avertizat, joi, că ne aflăm într-o criză economică profundă” de durată al cărei sfârşit nu poate fi anticipat. “Criza economică este una profundă şi de durată. Nu avem un orizont de timp cât va dura această criză. Poţi avea o politică economică strălucită, dar dacă sistemul funcţionează aiurea nu poţi rezolva nimic. Dezechilibrele externe sunt importante, iar mecanismele pentru o uniune viabilă lipsesc. Tratatul se sprijină pe reguli mai vechi.

Tratatul înseamnă şi realism politic. România trebuie să semneze acest Tratat în condiţiile de acum. Este greu să te singularizezi în condiţiile în care 25 de ţări semnează acest tratat. Zona euro poate să devină şi mai constrângătoare şi aşa cum funcţionează acum este sufocantă pentru ţările aparţinătoare”, a spus Daniel Dăianu, într-o dezbatere cu tema “Tratatul de stabilitate, coordonare şi guvernanţă în cadrul Uniunii Economice şi Monetare”. Tratatul nu are instrumentele necesare pentru o uniune economică viabilă, în condiţiile în care impui reguli bugetare stricte. Lumea înregistrează tot mai mult o serie de evenimente extreme, iar de aici rezultă nevoia unui sistem de rezerve, a arătat, pe de altă parte Daniel Dăianu, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că în controlul dezechilibrelor se remarcă două aspecte - spaţiul de politică şi spaţiul fiscal cu deficite structurale foarte mici. “Ţările sunt diferite în capacitatea de a atenua efectele ciclului economic. Economiile mature cu creştere de potenţial mai mare îşi pot permite deficite structurale mai mari de 0,5 la sută din PIB, faţă de ţările emergente. Ce instrumente pot utiliza guvernele pentru controlul deficitelor. Este controlul salariilor suficient?”, a apreciat fostul ministru de finanţe.

“Risipa şi hoţia sunt în tot bugetul, nu doar în deficit”

“România nu-şi poate permite ce-şi permit alte ţări. Cu politici fiscale indisciplinate nu poate rezolva situaţia. Gradul înalt de euroizare este şi el o problemă care reduce spaţiul de manevră al politicii monetare”, a spus Dăianu, care consideră că “bugetul nostru va fi dictat de alţii şi va exista oportunitatea disciplinării execuţiilor bugetare”. “Risipa şi hoţia sunt în tot bugetul, nu doar în deficit. Nu se compensează limitarea unor prerogative de intervenţie contraciclică la nivel naţional, cu prerogativele la nivel multinaţional. Ne paşte şi riscul pierderii unor fonduri europene. Ne paşte pericolul ca în exerciţiul financiar următor aceste fonduri să ne fie luate. Pericolul ca banii să fie redistribuiţi este un pericol suplimentar care se adaugă la cel ca banii să nu fie acordaţi”, a avertizat analistul economic.

Îndatorarea sistemului bancar românesc şi cea a sectorului privat au fost menţionate de Dăianu ca obstacole importante.

“Controlul datoriei publice poate fi dat peste cap de îndatorarea sectorului bancar şi îndatorarea privată. Spania ilustrează cel mai bine această situaţie, care de la un deficit structural de 1 la sută din PIB a ajuns la peste 150 la sută din PIB. Prin absorbţia de fonduri europene şi eficienţa folosirii banului public, creşterea gradului de atragere de venituri, România poate evita o astfel de situaţie. Încasările fiscale reduse rămân o slăbiciune a economiilor mici”, a subliniat Daniel Dăianu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image