2017-01-23 23:05


Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut. “Găurile negre” au ajuns la 6,86 miliarde de lei

 |  19:28
Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut. “Găurile negre” au ajuns la 6,86 miliarde de lei

Restanţelela buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34%anul trecut, la 6,86 miliarde de lei, iar cea mai mare datornicăa rămas Compania Naţională a Huilei (CNH), urmată de CFR SA, ale cărei datoriis-au triplat pe parcursul anului 2010.

Întermeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 miliarde de lei, în special pefondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA la 1,81miliarde de lei, de peste trei ori mai mari faţă de valoarea raportată în anulanterior, de 530 milioane de lei.

Valoareatotală a datoriilor, de 6,86 miliarde de lei, reprezintă restanţele cumulateale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului generalconsolidat.

DatoriileCNH către bugetul statului au urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei.

Prinacordul cu FMI sunt monitorizate Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica,CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale,Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şiAdministraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

CFRMarfă, Electrificare CFR şi CFR Călători au înregistrat, de asemenea, creşteriimportante ale obligaţiilor restante anul trecut, astfel că în cazulElectrificare CFR datoriile au ajuns la 506 milioane de lei în 2010, cu 43%peste nivelul raportat în anul anterior.

Unavans mai mare a fost înregistrat de societatea CFR Călători, ale căreirestanţe au urcat de la 50 milioane de lei, în 2009, la 80 milioane de lei, lafinele anului trecut. Obligaţiile neplătite la stat de CFR Marfă au crescutuşor, de la 275 milioane la 282 milioane de lei.

Pede altă parte, datoriile Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare auscăzut puternic pe parcursul anului 2010, de la 65,7 milioane la 1,9 milioanede lei. O altă societate ale cărei obligaţii neplătite s-au redus esteTermoelectrica, aceasta având de achitat la buget 48,4 milioane de lei, de la61 milioane de lei în 2009.

Surseapropiate negocierilor cu FMI au declarat recent că FMI va insista înnegocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidareamarilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabilestatul va reuşi să finanţeze la costuri reduse deficitul bugetar. În ianuarie,şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat că următorul acordcu România va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat,întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentrureluarea creşterii economice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image