2017-01-18 08:17

ECONOMIE


Datoriile statelor dezvoltate ar putea cauza o criză fiscală

 |  19:04
Datoriile statelor dezvoltate ar putea cauza o criză fiscală
Datoriile statelordezvoltate, estimate să atingă în acest an un nivel-record pentru perioada dedupă al Doilea Război Mondial, sunt nesustenabile şi riscă o viitoare crizăfiscală, a declarat, ieri, directorul general adjunct al Fondului MonetarInternaţional (FMI), John Lipsky. Acesta a mai avertizat asupra creşteriipresiunilor inflaţioniste în economiile emergente care reclamă politici deajustare fiscală şi monetară, în timp ce sustenabilitatea fiscală nu reprezintăo îngrijorare imediată pentru acele state.

Înmedie, datoriile statelor dezvoltate vor depăşi 100% din Produsul Intern Brutîn acest an pentru prima dată de la război, a spus Lipsky, într-un discurssusţinut la Beijing.

"Impactulnegativ al crizei asupra finanţelor publice trebuie rezolvat înainte să înceapăsă afecteze recuperarea şi să creeze noi riscuri. Principala provocare este dea evita o potenţială criză fiscală şi de a crea, în acelaşi timp, locuri demuncă, susţinând şi coeziunea socială", a spus oficialul Fondului.

Viziunealui Lipsky contrazice opiniile laureatului Nobel pentru economie JosephStiglitz, exprimate la acelaşi forum, potrivit căruia pentru favorizareacreşterii sunt necesari noi stimuli fiscali, iar statele europene, concentratepe austeritate, au perspective slabe.

Investitoriiar putea creşte randamentele cerute pentru obligaţiunile pe termen lung alestatelor cu 1-1,5 puncte procentuale, a afirmat Lipsky, ca urmare a uneimajorări de 0,25 puncte procentuale de la debutul crizei financiare şi aaşteptărilor privind o cerere în urcare pentru împrumuturi în perioadaurmătoare.Lipsky a afirmat că accelerarea inflaţiei este un semn al supraîncălzirii înrândul economiilor emergente şi este clară necesitatea unor politici deajustare fiscală şi monetară pe termen scurt.China „suferă din cauza presiunilor inflaţioniste, din cauza creşteriiindexului preţurilor de consum şi a expansiunii rapide a preţului unor active,în special preţurilor unor active imobiliare”, a explicat oficialul FMI. Acestaa apreciat că, totuşi, sustenabilitatea fiscală nu reprezintă un motiv deîngrijorare pe termen scurt pentru ţările emergente, pe fondul deficitelorfiscale mai ridicate şi a datoriei publice în creştere, în multe stateavansate.Analizele FMI arată că deficitele fiscale în economiile avansate vor ajungeanul acesta, în medie, la 7% din PIB, iar rata datoriei publice va depăşi 100%din PIB, pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial.

Datoriapublică totală a Statelor Unite depăşea 14.000 miliarde de dolari la sfârşitulanului trecut, în urcare cu 72% faţă de 2005, în timp ce datoria Japoniei estede aproape două ori mai mare raportat la PIB-ul de circa 5.000 de miliarde dedolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image