2017-01-22 12:17

ECONOMIE


Decizie previzibilă, după mai multe amânări. OTE renunţă la achiziţia pachetului de 46% din acţiunile statului la Romtelecom

 |  18:04
Decizie previzibilă, după mai multe amânări. OTE renunţă la achiziţia pachetului de 46% din acţiunile statului la Romtelecom

Grupul elen OTE nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunilestatului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar arputea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă. În schimb, OTEa anunţat oficial, ieri, autorităţile române cu privire la intenţia de fuziune aRomtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România.

„OTE precizează că,în prezent, nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecomdinmotive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi deactuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totuşi,dacă circumstanţele se schimbă, OTE ar putea să-şi reconsidere poziţia”, searată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor, remis redacţiei.

Reprezentanţii OTE consideră că viitorul companiilortelecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei şi de evoluţia nevoilor şicererilor consumatorilor. „În acest context,OTE propune demarareaimediată a operaţiunilor de fuzionare a celor două companii din România -Romtelecom şi Cosmote”, se arată în comunicat.

În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTEmenţionează că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunileparţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunilepotrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces,conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.

În urmă cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, după oîntâlnire cu reprezentanţii OTE, căgrupul va înainta, până la 27 mai, opropunere concretăprivind pachetul de acţiuni deţinut de statul român laRomtelecom.

Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte săvândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99%din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă depreţ până la finele anului.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar înmartie a fost amânt până la finele lunii mai.

El declarat în luna februarie că Romtelecom şi CosmoteRomânia ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare aacţiunilor primului operator telecom.

OTE deţine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. Larândul ei, OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţiede 30% şi asigură managementul operatorului elen. OTE a devenit acţionar laRomtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi aprimit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane dedolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003,sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane dedolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treileaoperator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGenCommunications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, undedeţine toate acţiunile.

Şerbănescu: Statul român este pierzător pe toată linia, şi-a dat din mânătoate atuurile

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat pentru „Puterea”că OTE nu are bani pentru a cumpăra restul acţiunilor Romtelecom, însă va aveacuvântul decisiv în orice decizie, deoarece este acţionar majoritar alcompaniei. „OTE deţine aproape 55% din acţiunile Romtelecom, deci au pachetulmajoritar. Asta înseamnă că dacă OTE vrea ca Romtelecom să fuzioneze cuCosmote, acest lucru se va întâmpla. Statul român acum vrea să facă rost denişte bani ca să mai adauge la buget, însă OTE, care este în dezastru, la felca restul Greciei, nu va da da nici un ban. Statul este pierzător pe toatălinia, şi-a dat din mână toate atuurile. Mai mult, nimeni nu va căuta săcumpere un pachet minoritar al unei companii deţinute de greci. Nimeni nu semai atinge acum de nimic grecesc, în afară de insule”, ne-a declarat IlieŞerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image