2017-01-22 10:14

ECONOMIE


Decontaminare pe banii statului

 |  21:00
Decontaminare pe banii statului

Guvernul dă bani pentru decontaminarea unor terenuri pe care s-au făcut depozite ilegale de deşeuri periculoase. Peste 5 milioane de lei vor fi alocaţi acestor lucrări. Partea proastă este că situaţia trenează de mai bine de un an, iar statul s-a gândit abia acum să aloce nişte fonduri pentru ca populaţia din zonă să fie sigură că nu bea apă contaminată. Situaţia gravă a acestor terenuri a dus şi la arestări anul trecut, dar terenurile tot necurăţate au rămas.

Bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor va primi 5,37 milioane de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru „finanţarea acţiunilor de strictă urgenţă adoptate de Agenţiile pentru Protecţia Mediului din judeţele Ilfov şi Ialomiţa în scopul prevenirii efectelor ameninţării iminente cu un prejudiciu asupra mediului”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern. Fondurile sunt direcţionate spre „măsuri urgente preventive care să limiteze întinderea prejudiciului şi care să permită adoptarea în siguranţă a unor măsuri reparatorii ulterioare”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru decontaminarea terenului din Chitila, Guvernul alocă 3,9 milioane de lei pentru toate măsurile necesare care au ca rezultat valorificarea sau eliminarea în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătate umană, precizează documentul. Terenul de la Albeşti este mai ieftin, totul fiind estimat la mai puţin de 1,4 milioane de lei.

„În lipsa iniţierii unor măsuri preventive urgente, există riscul ca substanţele periculoase identificate în deşeurile abandonate pe aceste amplasamente să contamineze solul şi pânza freatică, producând efecte ireversibile, care se pot întinde pe o durată de zeci de ani”, atrage atenţia Nota de fundamentare.

Urgenţa de un an

De fapt, aceşti bani sunt pentru decontaminarea a două terenuri din Chitila, judeţul Ilfov, şi localitatea Albeşti, judeţul Ialomiţa, unde, anul trecut, autorităţile au găsit adevărate bombe ecologice. În depozitele improvizate a fost găsit pământ contaminat cu arsen, mercur şi cianuri, zgură, şlam, reziduuri, vopsele, cerneluri, plăci de azbociment şi altele asemenea. La sfârşitul anului trecut, autorităţile au suspedat activitatea firmei care se angajase la neutralizarea deşeurilor, Petromar Intermed SRL, dar nimeni nu a mai avut grijă ca şi terenurile să fie curăţate. Rămâne de văzut cum autorităţile vor putea recupera banii cheltuiţi pentru decontaminare de la poluator.

La vremea respectivă, trei oameni de afaceri au fost găsiţi responsabili şi au fost arestaţi pentru contaminarea pământului la Albeşti şi Chitila - Nelu Găină, Maricel Bartic şi Constantin Furtună, care, se pare, au avut o vastă activitate în domeniul colectării deşeurilor periculoase, rotind mai multe firme şi contracte de zeci de milioane de euro cu cele mai mari combinate industriale din ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25

TAGURI: decontaminare, bani, statComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

FURTUNA CONSTANTIN
21 Noi 2011

LUMINITA M.sunteti departe de ADEVAR........oricand vorbim ADEVARUL ESTE UNIC!!!!!!!..nu estye relativ.....
FURTUNA CONSTANTIN
06 Mai 2012

moroianu,,luminita......nu iti este putin rusinica?????
FURTUNA CONSTANTIN
10 Sep 2012

Luminita.....cred ca tu te "rotesti" in jurul realitatii ....pt. ca esti departe

Adauga un comentariu

Random image