2017-01-18 20:47

ECONOMIE


Deductibilite fiscală totală pentru contribuţiile plătite de companii la Pilonul III

 |  18:41
Deductibilite fiscală totală pentru contribuţiile plătite de companii la Pilonul III

Modificarea Codului fiscal a instituit de la 1 ianuarie 2012 deductibilitatea fiscală totală (atât de la impozitul pe venit/profit, cât şi de la toate contribuţiile sociale obligatorii) pentru contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), în limita a 400 euro pe an (circa 144 lei pe lună), se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit documentului, pensiile facultative îşi consolidează, începând cu 1 ianuarie 2012, statutul de cel mai atractiv beneficiu extrasalarial care poate fi acordat de companii angajaţilor, având cel mai favorabil regim fiscal.

Este în continuare valabilă deductibilitatea fiscală parţială (doar de la impozitul pe venit) pentru contribuţiile individuale, efectuate de fiecare persoană fizică în contul sau personal de pensie facultativă.

Comparativ cu oferirea unei prime (bonus în 'cash') sau a unei majorări salariale, o contribuţie plătită de companie la un fond de pensii facultative (în beneficiul unui salariat) este cu 6,4% mai eficientă din punct de vedere al obligaţiilor suplimentare de plată ale companiei, contribuţii care sunt în sarcina angajatorului.

Ca urmare, oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,4% cheltuielile totale de personal şi poate creşte profitul companiei cu 7%-8%.

În acelaşi timp, salariatul câştigă la venitul sau net 2,7% (salariu net plus beneficiu) dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash.

Pe lângă un regim fiscal atractiv, pensiile facultative contribuie la motivarea, stimularea şi retenţia forţei de muncă, întrucât susţin o relaţie de încredere pe termen lung între companie şi salariat, apreciază APAPR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: Pensii, Pilonul III, deductibilitate, companiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image