2018-11-15 02:05


Deficitul de cont curent va fi în jur de maxim de 2%

 |  14:39
Deficitul de cont curent va fi în jur de maxim de 2%

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR a declarat că deficitul de cont curent va fi în jur de cel mult 2% în 2013.

"În 2013, soldul contului curent va fi în limita de -4%, probabil că undeva în jur de 2% deficit, cel mult", a spus Florin Georgescu.

Potrivit BNR, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro, comparativ cu un deficit de 2,281 miliarde euro în aceeaşi perioadă din anul 2012. Acest excedent al contului curent a venit pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 1,471 miliarde euro), al veniturilor (cu 502 milioane euro) şi al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (783 milioane euro, faţă de un deficit de 18 milioane euro).

Un alt subiect abordat de viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a fost Uniunea Bancară. Georgescu a  spus că aceasta este necesară pentru a stopa fragmentarea pieţelor care există acum în Uniunea Europeană.

"Este incompatibilă (fragmentarea pieţelor din UE) cu Uniunea Economică şi Monetară. Este necesară (Uniunea Bancară) pentru a se rupe cercul vicios dintre băncile în dificultate şi datoria publică a statelor, să se prevină panica bancară, retrageri masive de depozite, să se întărească stabilitatea financiară şi să restaureze încrederea în euro. Un lucru foarte important, supravegherea unică, funcţionarea acesteia este o precondiţie pentru accesul la capitalizarea directă a băncilor cu probleme din zona euro de la Mecanismul European de Stabilitate, acel cont de restructurare bancară", a spus Georgescu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18
Citeste si:
Deficitul de cont curent a scăzut cu 11,4%, totalizând 4,34 miliarde de euro la 10 luni
Deficitul de cont curent, 4,5% în 2012
Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni
Deficitul de cont curent a urcat cu 38,5% în primele şapte luni, la 3,79 miliarde de euro

TAGURI: florin, georgescu, BNR, deficit, cont, curent
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...