2018-10-16 15:31


Deficit bugetar cosmetizat

 |  21:00
Deficit bugetar cosmetizat

Deficitul în baza căruia Guvernul a fundamentat  bugetul de stat pentru anul viitor este mult mai mic decât în realitate, doar cheltuielile cu dobânzile la datoria publică însumând 1,7% din PIB, ne-a declarat directorul Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea.

„Un exemplu de cheltuieli în plus pentru 2012 ar fi programul de drumuri judeţene al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost făcut cu bani din afara bugetului. Acei bani vor fi în bugetul din 2012, deci în deficitul de atunci. Deficit care, după spusele guvernanţilor, va fi mai mic de 4,5%. Nu văd cum e posibil, în condiţiile în care numai cheltuielile cu dobânzile la datoria publică ar fi în jur de 1,7% din deficit. Trebuie mare grijă. Aşa s-a făcut şi în 2009, când se anunţa deficit de 2% şi creştere economică de 2,5% şi ne-am trezit la sfârşitul anului cu deficit de 7% şi scădere economică tot de 7%”, a declarat directorul GEA.

Păcăleala mai ţine doar până la alegeri

Liviu Voinea a subliniat că în calculul deficitului prognozat de Guvern nu au fost incluse nici arieratele şi plăţile la termen. „Deficitul nostru real nu este 4,5% cum crede Fondul Monetar Internaţional, ci este în jur de 10-12%. Noi, practic, am plecat de la un deficit de 7%, l-am redus gradual către 4% şi ne vom trezi la anul că, de fapt, avem 10% deficit. Toate acestea din motive de calcul. Ascundem gunoiul sub preş. Sunt diverse decizii ale instanţelor care au fost amânate la plată, dar ele sunt valabile. Ar trebui luate în calculul deficitului. Totodată, programele de parteneriat public-privat de genul «construiţi voi un drum şi noi vă dăm banii în câţiva ani» sunt bune, dar banii aceia tot trebuie plătiţi cândva. Statul român s-a angajat să facă o plată. Trebuie incluse. În acelaşi timp, trebuie incluse şi arieratele. Partea interesantă este că noi, din 2012, trebuie să raportăm deficitul după metodologia europeană care include angajamentele de plăţi. Mai putem păcăli până după alegeri. Atunci, cineva se va trezi şi va spune: «fantastic ce-am găsit aici»; după ce am redus deficitul 3 ani, acum trebuie să îl mai reducem încă 3-4 ani. Scheletele din dulap sunt acolo”, consideră directorul GEA. În opinia sa, „economia nu poate funcţiona fără oameni. Nu putem tăia la infinit. Pe burta goală, oamenii nu pot fi productivi. Eu cred că scopul unei guvernări este să crească nivelul de trai. Sigur că, o astfel de creştere a nivelului de trai trebuie să fie constantă. Ea nu trebuie să se întâmple doar în anii electorali, cum se întâmplă la noi. Problema noastră este mai puţin legată de populism, ci mai mult de managementul prost al economiei în aceste situaţii”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...