2017-01-24 17:12


Depozitele băncilor la BCE au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro

 |  13:03
Depozitele băncilor la BCE au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro

Depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde de euro, pe fondul lichidităţii excesive din sistem, combinată cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au îngheţat piaţa de credit.

Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde de euro la dobânzi foarte mici, apropiate de 1%. Datele BCE publicate marţi arată că depozitele au depăşit pentru prima dată 500 miliarde de euro, urcând la 502 miliarde de euro, de la 493 miliarde de euro în raportul de luni, transmite Reuters. Cifra ar putea fi însă un maxim temporar al depozitelor la BCE.

Miercuri intră în vigoare modificările reglementărilor BCE privind rezervele, conform cărora volumul de bani pe care băncile comerciale trebuie să-l ţină permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, măsură care ar putea da drumul în piaţă la încă 100 miliarde euro lichiditate. Totuşi, această măsură ar putea însemna doar că instituţiile financiare vor dispune de mai multă lichiditate, care s-ar putea întoarce la BCE sub formă de depozite din moment ce băncile se tem să crediteze. Soldul creditelor acordate de BCE în sistem se ridică la 664 miliarde de euro, astfel că raportul dintre depozite şi credite a ajuns la peste 75%, faţă de circa o treime înainte de prăbuşirea Lehman Brothers la finele lui 2008.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: depozite banci BCE, lichiditati piata bancara UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image