2019-02-21 02:29


Deputaţii au decis ca ratele la credite să rămână umflate de dobânzi şi comisioane

 |  19:11
Deputaţii au decis ca ratele la credite să rămână umflate de dobânzi şi comisioane

Băncile pot stoarce clienţii în continuare,întrucât dobânzile şi comisioanele ascunse percepute celor care au contractatcredite rămân neschimbate odată cu aplicarea prevederilor OUG 50/2010. Maimult, deputaţii din Comisia de buget, finanţe şi bănci au avut grijă camajoritatea prevederilor Ordonanţei 50 să fie aplicate doar la contractele deîmprumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. Românii care ausemnat acte adiţionale la contractele de credit nu au garanţia că vor beneficiade prevederile Ordonanţei 50.

Sute de mii de români au fost ţepuiţi cuprevederile Ordonanţei 50 privind creditele acordate populaţiei. Deputaţii Comisieide buget, finanţe şi bănci au aprobat, ieri, un amendament potrivit căruiamajoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei seaplică doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actuluinormativ. “Dacăraportul comisei va trece de plenul Camerei în forma în care este propus,atunci OUG 50 în legătură cu creditele în derulare va mai produce efecte doaracolo unde actele adiţionale au fost însuşite de consumator prin semnătură. OUG50 va mai produce un efect care s-ar putea să fie benefic consumatorului, acelaca toţi consumatorii care s-au dovedit a fi buni platnici pot să beneficieze decele mai bune condiţii de refinanţare fără să se mai solicite reevaluareagaranţiilor şi fără comision de rambursare anticipată”, a declarat deputatulPSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci, citat deMediafax. Amendamentul aprobat miercuri mai prevede că actele adiţionaleîncheiate şi semnate în vederea asigurării conformităţii contractelor de creditcu prevederile OUG 50 îşi produc efectele în conformitate cu termeniicontractuali agreaţi între părţi. Totodată, actele adiţionale nesemnate decătre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG50, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fostformulate, "cu excepţia cazului în care consumatorul sau creditorulnotifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zile de la dataintrării în vigoare a prezentei legi". Astfel, persoanele care au semnatactul adiţional cu banca nu mai pot reveni la contractul iniţial, dar în cazulclienţilor pentru care modificările cerute de OUG 50 au fost operate prin aprobaretacită se poate reveni la condiţiile contractului iniţial la cererea lor sau abăncii.

Ordonanţa 50 ajunge la Curtea Constituţională

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor săapeleze la parlamentari sau la Avocatul Poporului pentru a contesta la CurteaConstituţională decizia deputaţilor din Comisia de buget în legătură cuaplicarea ordonanţei privind creditele doar la contractele semnate dupăintrarea în vigoare a actului normativ. "Este, pur şi simplu, o etapă îndesfăşurarea unui proces pentru că, după ultima şedinţă, era oarecumprevizibilă această atitudine a unor deputaţi prezenţi în această comisie. Maideparte o să începem şi noi acţiunile noastre, prin intermediul dumneavoastră(presei - n.r.), cu ajutorul altor deputaţi sau chiar al Avocatului Poporuluisă contestăm la Curtea Constituţională acest proiect de lege şi mai ales acestarticol care spune că prevederile acestei ordonanţe nu se aplică contractelorîn derulare", a declarat Silviu Adăscăliţei, reprezentantul grupuluiclienţilor nemulţumiţi ai băncilor.

Şi deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declaratcă partidul său va încerca să modifice legea de aprobare a OUG 50 în plenuluiCamerei Deputaţilor şi dacă nu va reuşi o va ataca la Curtea Constituţională. Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea,care reprezintă mai multe grupuri de clienţi bancari, ne-a declarat că româniicare au semnat acte adiţionale la contractele de credit nu au garanţia că vorbeneficia de prevederile Ordonanţei 50. “Vomvedea dacă acest amendament discriminatoriu trece de Parlamentşi de preşedintele României. Procesele nu vor fi afectate de Ordonanţa 50, clienţiicare nu au semnat actele adiţionale vor plăti aceleaşi rate, comisioane şidobânzi aberante”, ne-a explicat Piperea.

Gherghina: CE condiţionează eliberareaurmătoarei tranşe de aplicarea OUG 50 doar la contractele viitoare

Comisia Europeană (CE) condiţioneazăeliberarea următoarei tranşe din împrumutul acordat României de scriereaconcretă că OUG 50/2010 nu se aplică decât contractelor viitoare, a declaratsecretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina. “Am avut consultări cu CE, cucei care ne acordă tranşa, în ultimele zile. Am şi ultima scrisoare primităalaltăieri de la dânşii şi ei condiţionează eliberarea tranşei de 1,2 miliardede euro de scrierea concretă că nu se aplică ordonanţa decât în cazularticolelor 66-69, 70-71, 50-55, 56. Exact asta este. Pentru contractele încurs s-a găsit această formulare ca actele adiţionale să rămână în continuare,în cazul în care ele au fost acceptate între părţi, iar cele care au fostconsiderate acceptate tacit, potrivit ordonanţei, la sesizarea unei părţi - aclientului sau a băncii - să fie renegociate în conformitate cu prevederile ordonanţeişi a directivei. Aceasta este poziţia noastră după ultimele discuţii purtate cuCE şi FMI”, aspus Gherghina, citat de Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...