2017-01-19 13:37

ECONOMIE


Derogare de cinci ani pentru Pactul de stabilitate fiscală

 |  19:06
Derogare de cinci ani pentru Pactul de stabilitate fiscală

Specialiştii în economie consideră că, pentru îndeplinirea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, în România este nevoie de o disciplină financiară, fiscală şi bugetară de fier.

Confom directorului executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, România are nevoie de o derogare de aproximativ cinci ani pentru a putea îndeplini condiţiile Pactului de stabilitate fiscală. “Pactul se referă doar la deficit. Poţi să ajungi la ce fel de echilibru vrei din buget. Acest fapt rămâne la latitudinea fiecărei ţări. Germania, care a introdus prima în Constituţie ţinta de deficit, în 2009, a stabilit ca termen de aplicare anul 2016. Deci e clar că, dacă până şi Germania şi-a oferit un răgaz de şapte ani, şi noi vom fi nevoiţi să cerem o derogare. România clar are nevoie de multă disciplină şi de o derogare de trei-cinci ani ca să poată atinge un deficit de 0,5% din PIB”, a spus Liviu Voinea. În opinia şefului GEA, este nevoie de o perioadă de tranziţie în care să se şi schimbe direcţia fiscală către creşterea veniturilor. “Va fi nevoie de mai multe instrumente fiscale pentru acest lucru. România nu poate avea buget din vest cu impozite din est. După părerea mea, pentru a atinge această ţintă de deficit, trebuie introdusă impozitarea diferenţiată. Practic, dacă o persoană are venituri mai mari, să fie impozitată mai mult, aşa cum se practică în toate statele civilizate”, a declarat Voinea.

Disciplină de fier şi eradicarea corupţiei

Pe de altă parte, analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că pentru atingerea ţintei de deficit este nevoie de o disciplină de fier, care va fi posibilă doar cu reducerea corupţiei. „Ca să atingi 0,5 sau chiar 1% deficit înseamnă disciplină de fier din punct de vedere financiar, fiscal şi bugetar. Mai presus de toate, ca acea disclipină să fie aplicată, este nevoie de un nivel al corupţiei mai redus, măcar cât e media europeană. Dacă îndeplinim aceste condiţii, există o posibilitate să ne încadrăm. Problema este că anul 2013 va fi vârf de sarcină pentru România în plata împrumuturilor către FMI. Va fi foarte greu, înainte de a ne fi bine”, a declarat  analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: Voinea, Blanculescu, deficit, tratat, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image