2017-01-23 20:49


Dezastru la calea ferată. Primele ceferiştilor se transformă în plăţi compensatorii pentru şomeri

 |  19:33
Dezastru la calea ferată. Primele ceferiştilor se transformă în plăţi compensatorii pentru şomeri

Sindicatele din CFR poartă negocieri aprinse cuşefii celor trei societăţi feroviare privind limitarea numărului şomerilor.Totodată, ei vor să-i convingă pe oficialii Ministerului Transporturilor săaprobe plăţile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi. Sindicatele şiconducerile celor trei societăţi CFR nu s-au înţeles asupra prelungirii contractuluicolectiv de muncă cu încă trei luni. Ceferiştii care scapă de restructurări arputea rămâne fără ajutoarele financiare acordate de Crăciun sau de Paşte.

De la începutul acestui an,liderii de sindicat din sistemul feroviar şi conducerea MinisteruluiTransporturilor negociază mai multe variante de semnare a unui act adiţional lacontractul colectiv de muncă. Surse ministeriale ne-au explicat că sindicatelear putea accepta suspendarea primelor şi trecerea bugetului aferent acestuiajutor financiar la fondul privind plata salariilor compensatorii. “Există ovariantă prin care conducerile celor trei societăţi CFR au cerut sindicatelorsemnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, valabil numai treiluni, dar prin care ceferiştii să renunţe pe tot parcursul acestui an la primelecu ocazia Sărbătorilor de Paşte, Crăciun şi de Ziua Feroviarului. De asemenea, conducerilecelor trei companii CFR ar putea solicita plata salariilor compensatorii dinbugetul de prime. Unii dintre sindicalişti nu au fost de acord cu aceastăpropunere. Pierd cei care rămân, câştigă cei care pleacă”, ne-au explicat surselecitate.

Pe de altă parte, liderii Federaţiei NaţionaleFeroviare Mişcare Comercial (FNFMC) ne-aumai explicat că administratorul infrastructurii feroviare - CFR SA - ar putea disponibilizaaproximativ 640 de ceferişti, “cifrăcare ar urma să crească până la 1.260 în ipoteza închiderii unor secţii decirculaţie considerate nerentabile”. “LaCFR Marfă s-a propus tăierea autorizaţiilor de călătorie şi permiselor de călătorie,la clasa a II-a, pentru întreg personalul societăţii. Totodată, cel puţin 3.000de oameni ar mai pleca de la operatorul feroviar. În cazul în care nu se va obţineacordul organizaţiilor sindicale pentru suspendarea drepturilor salariale menţionatemai sus, numărul de salariaţi care vor fi disponibilizaţi ar urma să crească lacirca 4.350”, ne-au mai explicat ceferiştii.

„Tăierea salariilor cu 25% arămas în vigoare”

Şi la CFR Călători se taie ajutoarele financiarecu ocazia Sărbătorilor de Paşte, Crăciun şi Ziua Ceferistului. Pe lângă tăiereaprimelor, aproximativ 1.000 de feroviari de la CFR Călători ar putea rămânefără locuri de muncă. “Dininformaţiile pe care le deţinem, în cadrul procesului de negociere va fiavansată şi propunerea de reducere a salariilor cu 25%, lucru care ar urma săconducă la acoperirea pierderilor din anul precedent. Negocierile colectivepentru încheierea contractului colectiv de muncă 2011-2012 vor fi grevate depropuneri ale administraţiilor unităţilor feroviare care, dacă se vorconcretiza, vor conduce la reducerea substanţială a veniturilor salariaţilorferoviari”, se aratăîntr-o notă informativă a liderilor de sindicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CFR50
01 Feb 2011

cred ca am ramas ultima reduta neatacata de cei de la conducerera ministerului, unde cred ca mai sunt fonduri care vor sa fie papate de cei putini si cu iz de sunca pe ei. Sa faca cineva o comparatie intre cfr calatori si RATB si se va vedea ce salarii exista intr-un domeniu rutier si ce salarii sunt in cel feroviar, Am uita sa spun ca noi cei de la cfr calatori transportam saci de faina nu oameni. asta e jocul celor de sus.
01 Feb 2011

Random image