2018-10-19 21:53


Diferenţa dintre importuri şi exporturi, peste 3,3 miliarde de euro

 |  21:01
Diferenţa dintre importuri şi exporturi, peste 3,3 miliarde de euro

Ultimele date privind deficitul comercial al României, anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), dau apă la moară celor care susţin că adoptarea noului Cod Fiscal, în forma sa actuală, nu va face decât să adâncească o spirală a consumului cu efecte grave asupra stabilităţii macroeconomice. Importurile cresc deja mult mai accelerat decât exporturile, iar o relaxare fiscală de proporţii, aşa cum este cea plănuită de Guvernul Ponta, urmată de o creştere substanţială a salariilor bugetarilor - totul într-un interval scurt de timp – pot conduce la o creştere economică nesustenabilă, de felul celei din guvernarea Tăriceanu, anterioară crizei.

În comunicatul de presă al INS, primit de PUTEREA, se arată că exporturile României s-au ridicat în primul semestru din 2015 la aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile s-au situat la 30,32 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale fiind astfel de circa 3,3 miliarde euro, cu 15% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în prima jumătate a anului a fost de 19,89 miliarde euro la expedieri şi de 23,33 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi şi 76,9% din total importuri, arată INS. Schimburile extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) s-au plasat la 7,14 miliarde euro la exporturi şi de 6,99 miliarde euro la importuri, cumulând 26,4% din total exporturi şi 23,1% din total importuri. Cea mai importantă pondere în structura exporturilor şi importurilor revine grupelor de produse maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,7% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi 31,5% la import).

În luna iunie, exporturile FOB au fost de 4,76 miliarde euro, importurile CIF au fost de 5,48 miliarde euro, rezultând un deficit de 719,9 milioane euro. Faţă de mai, exporturile din iunie au crescut cu 6,3%, iar importurile cu 9%.

Predoiu: „Se confirmă îngrijorările!”

„Exporturile României în primul semestru au ajuns la 27 de miliarde de euro. Prilej pentru turistul din Miami şi Caraibe să se laude cu o creştere de 5,9%. Ce uită să ne spună Ponta este că importurile au avut o creştere abruptă la 30,3 miliarde de euro. Deficitul balanţei comerciale a crescut, aşadar, cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut“, afirmă prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, într-un mesaj pe Facebook. El a adăugat că adoptarea Codului Fiscal fără măsurile de reformă şi dublate de cheltuieli neproductive duce la un deznodământ binecunoscut din 2008, şi anume deficite bugetare imense şi sărăcie. „Se confirmă îngrijorările: creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import. Cu alte cuvinte, Victor Ponta şi Guvernul lui tocmai încep să pună focul în pădure. În aceste condiţii, adoptarea Codului Fiscal fără măsuri de acompaniere (reforma companiilor de stat, reforma colectării şi reforma administraţiei), însă dublată de cheltuieli neproductive, duce la un deznodământ binecunoscut, pe care l-am trăit recent, în 2008: deficite bugetare imense şi sărăcie“, apreciază Predoiu.

AOAR: „Nu vrem majorarea salariilor bugetarilor!”

Asociaia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a anunţat luni, printr-un comunicat, că susţine în continuare reducerea fiscalităţii prevăzută în noul Cod Fiscal, chiar şi gradual, ca o revenire la situaţia din 2010, dar nu este de acord cu creşterea salariilor în sectorul bugetar, informează Mediafax. Asociaţia nu susţine creşterea salariilor în sectorul bugetar din cauza legislaţiei stufoase care generează o birocraţie inutilă şi care consumă nejustificat resursele financiare ale companiilor. De asemenea, asociaţia menţionează că firmele multinaţionale au fost avantajate până acum, deoarece ANAF a început abia în 2015 controlul preţurilor de transfer practicate de anumite companii internaţionale, în timp ce IMM-urile româneşti au făcut subiectul multor investigaţii.

AOAR îşi menţine ceriţna privind acceptarea consolidării fiscale pentru grupurile de firme româneşti, similar tratamentului aplicat companiilor multinaţionale, unele profitând din plin de acest avantaj, aşa cum rezultă din primele inspecţii ale ANAF în legatură cu tema preţurilor de transfer. Simpla retorică bazată pe poziţiile formale deţinute, dublate de controverse politice sterile, nu face decât să creeze noi dificultăţi mediului de afaceri, ducând la creşterea neîncrederii în politicile economice promovate de Guvern şi de Parlament, îngheţarea investiţiilor, reducerea numărului de locuri de muncă, stagnare economică şi teama pentru viitor, se mai arată în comunicatul AOAR. Membrii AOAR susţin că România nu-şi poate permite menţinerea unei astfel de atmosfere, nocivă pentru mediul de afaceri, motiv pentru care cere forţelor politice să depăşească negocierea unor prevederi fiscale punctuale şi să propună României un Pact pentru Dezvoltarea Eonomică până în anul 2025 sau 2030.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-10

TAGURI: diferenta, importuri, exporturi, miliarde, euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ATENT
10 Aug 2015

dereglare. balanta comerciala e in pericol
Random imageUltimele stiri


loading...