2018-12-10 06:23


Dilema termocentralelor comuniste, o provocare pentru România

 |  21:01
Dilema termocentralelor comuniste, o provocare pentru România

De ceva vreme asistăm la un adevărat război între susţinătorii surselor clasice de energie - cărbunele - şi cele neconvenţionale - regenerabilele. Apărătorii mediului au susţinut de când lumea că termocentralele poluează, mai ales în România, unde avem centrale vechi chiar şi de aproape jumătate de secol. În acelaşi timp, noi unităţi de producţie a energiei "verzi" au fost puse în funcţiune în ultimii ani. Ce-i drept, acestea sunt mai puţin poluante, dar încă România nu poate ignora rolul cărbunelui. Trebuie precizat că în industria românească de producere a energiei, cel mai folosit cărbune este lignitul, datorită cantităților mari disponibile. Huila este mai puțin abundentă ca și resursă, dar este superioară lignitului ca putere calorică. Cărbunele asigură în România aproximativ o treime din producția de energie electrică, prin complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, care au împreună 25.000 de angajaţi. Avem centrale pe cărbune cu o putere totală instalată de circa 5.500 MW.

Vara aceasta, la fel ca în orice alt an cu secetă, termocentralele au fost cele care au funcţionat la capacitate maximă, având în vedere că hidrocentralele nu mai aveau cu ce să producă energie, iar centrala de la Cernavodă, care asigură 20% din energia ţării, se poate opri din cauza scăderii debitului Dunării, lucru care generează probleme la răcirea celor două reactoare nucleare. Iar pe vânt, pe turbinele eoliene, nu te poţi baza tot timpul 100%. Vorbim aşadar de siguranţa sistemului energetic naţional şi de securitatea naţională a României.

Nevoia de investiţii

Specialiştii au atras însă atenţia că, deşi termocentralele au acest merit de a suplini celelalte surse, în câţiva ani ele îşi vor fi depăşit durata de exploatare şi vor trebui închise.

"Stăm bine la acest capitol, la producţia de energie, avem chiar suficientă să şi exportăm. Trebuie să înlocuim termocentralele vechi existente, unele chiar casate.  Şi, din păcate, ele asigură încă o mare parte din producţia de energie a ţării, ne bazăm pe ele. Sunt vechi de zeci de ani şi periculoase, sunt cei mai mari poluatori. Dar ce ne vom face când îşi vor depăşi durata de viaţă? Avem noroc cu mai multe investiţii făcute în ultimii ani în unităţi de producţie din surse regenerabile. Dar trebuie să facem mult mai multe investiţii în sectorul de producţie. Dar şi în cel de distribuţie, care este pe alocuri la fel de vechi. Chiar dacă în cazul regenerabilelor costul de producţie este mai mare, sursele verzi sunt, evident, mult mai prietenoase cu mediul. Dar şi aici există cârcotaşi care spun că şi unele regenerabile pot dăuna mediului. De exemplu, că turbinele eoliene sau hidrocentralele ar putea dăuna habitatului anumitor animale. Sau că nu ştiu ce pasăre ar putea fi rănită de elicele eolienelor", a declarat, pentru PUTEREA, unul dintre specialiştii care cunoaşte bine situaţia din sectorul energetic.

O problemă europeană

Companiile de stat care produc energie din cărbune nu sunt profitabile. Cu toate acestea, România nu îşi poate permite să renunţe la această sursă de energie, întrucât asigură o treime din consumul naţional de electricitate, iar rezervele de care dispunem ne pot ajunge sute de ani, conform datelor existente. Potrivit proiectului Strategiei Energetice, publicată în dezbatere publică, România are rezerve de 592 de milioane de tone de huilă în perimetrele concesionate şi alte 1.614 milioane de tone în perimetre neconcesionate. În ceea ce priveşte lignitul, perimetrele deja în exploatare au rezerve de 986 de milioane de tone, îndeajuns pentru 30 de ani. În cazul perimetrelor neconcesionate, cantitatea este mult mai mare, de 11.606 milioane de tone.

Dilema cărbunelui, “macină” şi alte state europene. Astfel, guvernul britanic a anunțat zilele acestea planurile de a închide toate unităţile pe bază de cărbune neesenţiale până în 2025 şi de a limita utilizarea lor până în 2023. Aceste centrale nu au nicio facilitate de captare a carbonului care să permită "îngroparea" emisiilor de dioxid de carbon.

"Securitatea energetică este pe primul loc și sunt hotărât să vă asigur că Marea Britanie dispune de unităţi de producţie a energiei sigure, la prețuri accesibile, și curate, iar familiile și întreprinderile se pot baza pe acestea şi acum și în viitor", a declarat Amber Rudd, secretar în departamentul pentru Energie și Schimbările climatice, citat de CNBC.com.

Cărbunele asigură în prezent 28% din electricitatea din Marea Britanie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-19

TAGURI: dilema, termocentrale comuniste, provocare, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...