2018-12-17 10:32


Distribuitorii se aşteaptă la o creştere a preţului gazelor în acest an

 |  16:23
Distribuitorii se aşteaptă la o creştere a preţului gazelor în acest an
Alina Oprea

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, unul dintre cei doi mari distribuitori locali de gaze, a declarat că se aşteaptă ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să majoreze în acest an preţul gazelor naturale destinate populaţiei. Totodată, Hajdinjak a respins din nou acuzaţiile FP privind încălcarea principiilor de guvernanţă corporativă şi conflictul de interese în legătură cu o serie de contracte de consultanţă încheiate între E.ON şi firmele controlate de companie.

"Dacă liberalizarea va continua - şi va continua - va avea cu siguranţă un efect în preţul final al gazelor. Decizia ţine de reglementator (ANRE, n.r.). Până acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar dacă te uiţi la ultimele declaraţii ale oficialilor ANRE este prevăzută o creştere, dar nu a fost comunicat nimic oficial încă. Noi nu am cerut o creştere anume în ceea ce priveşte tarifele noastre. Problema noastră esenţială este că volumele noastre de distribuţie s-au redus foarte mult, însă cheltuielile de bază au rămas aceleaşi", a declarat Hajdinjak, într-o conferinţă de presă.

În prezent, calendarul liberalizării preţului la gaze se află în discuţie între Guvern, Comisia Europeană şi delegaţia FMI. La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spunea că factura finală a consumatorilor casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8% din cauza aplicării unei noi etape din calendarul de liberalizare a gazelor.

"Va fi o creştere, dar nu foarte importantă, de 5-8%. Creşterea va fi doar pentru populaţie, deoarece de la 1 ianuarie nu mai avem piaţă reglementată pentru consumatorii industriali", spunea atunci şeful ANRE.

De asemenea, Hajdinjak a precizat că Fondul Proprietatea vrea să vândă participaţiile deţinute la E.ON Distribuţie şi E.ON Energie, dar nu a prezentat o ofertă în acest sens conducerii E.ON.

"Nu am avut nici o discuţie concretă legată de acest lucru. Ştim că vor să iasă din acţionariat, însă nu avem nici o propunere concretă de la Fondul Proprietatea pe marginea acestui subiect", a afirmat Hajdinjak, într-o conferinţă de presă.

Fondul Proprietatea deţine 18,4% din acţiunile E.ON Distribuţie România şi 13,39% din E.ON Energie România, companii controlate de grupul german E.ON.

Grupul german E.ON este prezent în România din anul 2005. În cei zece ani de activitate pe piaţa locală, E.ON a investit peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) şi a plătit taxe şi impozite de 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro).

În prezent, E.ON România asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: gaze, pret, eon, hajdinjak, fond, proprietatea, anre
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...