2019-03-19 08:15


Dobânzile creditelor pentru locuinţe, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

 |  17:35
Dobânzile creditelor pentru locuinţe, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Ceicare doresc să contracteze un credit ipotecar trebuie să ştie că acesta este momentulpropice să o facă, având în vedere preţurile locuinţelor şi nivelul scăzut aldobânzilor, susţin reprezentanţii BCR. Aceştiamenţionează că diferenţa dintre creditele de genul “Prima Casă” şi alte crediteimobiliare nu este dobânda, ci nivelul avansului necesar contractării, Programul“Prima Casă fiind astfel maiaccesibil tinerilor cu mai puţine economii. Mai mult, BCR considerăposibilele măsuri BNR de limitare a creditelor în valută ca fiind doar posibilepolitici prudenţiale.

“Pentrucine îşi doreşte o casă, dobânzile la creditele ipotecare/imobiliare se află lacel mai scăzut nivel din ultimii ani. Având în vedere şi scăderea preţurilor locuinţelor,momentul este unul avantajos”, a declarat pentru “Puterea” şefuldepartamentului de comunicare externă al BCR, Ionuţ Stanimir.

Referitorla avantajele programelor de tip “Prima Casă” în comparaţie cu alte credite detip imobiliar, oficialul BCR a declarat că “diferenţa nu stă neapărat înnivelul dobânzii, destul de apropiată, de altfel, ci în nivelul avansului şivaloarea maximă a împrumutului care poate fi accesat. Pentru tineri în special,care nu au avut încă răgazul să economisească o sumă de bani, Programul «Prima Casă»este foarte avantajos tocmai pentru că nivelul avansului este foarte scăzut,iar valoarea locuinţelor pe care aceştia le vizează (garsoniere, apartamente cudouă camere) se încadrează în plafonul disponibil în cadrul programului. Pentru familii care se află în situaţia de a avea nevoie de o locuinţă maispaţioasă (de exemplu o familie cu doi sau trei copii), dar de o valoare mairidicată, Programul «Prima Casă» ar putea să nu fie îndeajuns. Presupunând că tânărul cuplu este căsătoritde o perioadă mai lungă şi a avut ocazia să economisească o sumă de bani, unîmprumut ipotecar/imobiliar în condiţii standard ar putea fi soluţia potrivită”.

“Lafel stă situaţia şi în cazul împrumuturilor pentru nevoi personale. Desigur,este ideal dacă cineva a pus bani deoparte, dar există cazuri în care unîmprumut pentru nevoi personale poate fi soluţia pentru cheltuieli neaşteptate(ex: reparaţia unui autoturism, înlocuirea frigiderului sau a maşinii de spălatvechi care se pot dovedi chiar mai păguboase dacă nu se înlocuiesc). Privit dinalt punct de vedere, accesarea unuiîmprumut poate fi chiar o formă de economisire. Cineva care accesează un împrumutde nevoi personale (ex: achiziţionarea de mobilier nou, redecorarea casei etc.)îşi acoperă nevoile disciplinându-şi în acelaşi timp comportamentul financiar(ex: îşi optimizează cheltuielile pentru a rambursa creditul şi în acelaşi timprămâne cu mobilă nouă)”, a declarat Stanimir.

“Măsurilede limitare a creditării propuse de BNR pot fi benefice”

Pede altă parte, reprezentantul BCR a precizat că posibilele măsuri de limitare acreditării propuse de BNR pot fi benefice, declarând că ”în acest moment, şi caurmare a perioadei de criză prin care am trecut, instituţiile financiare(inclusiv băncile centrale) încerca să prevină repetarea situaţiei prinpolitici prudenţiale adecvate. Momentan însă, nu a existat o informare oficialădin partea băncii centrale”.

Înurmă cu câteva zile, Ştefan Coroianu, director executiv direcţia managementulproduselor retail în cadrul BCR, a declarat că “soldul creditelor imobiliareacordate de BCR va creşte în acest an cu 10-15%”. Acesta consideră că pentrufinanţarea pe termen lung, creditul în euro este cel mai potrivit.

BCRa acordat anul trecut peste 1.100 de credite pentru achiziţia de locuinţe, dincare 940 prin Programul “Prima Casă”, în valoare de peste 41 de milioane deeuro.

“BCRare în cadrul Programului «Prima Casă» un sold de 600 de milioane de euro alcreditelor acordate. Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate saudoi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea”, a adăugat Coroianu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...