2017-01-20 22:13

ECONOMIE


Dorna şi Albalact, investigate de Consiliul Concurenţei pentru trucare de licitaţii

 |  13:58
Dorna şi Albalact, investigate de Consiliul Concurenţei pentru trucare de licitaţii

Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între patru companii producătoare de lactate de a participa cu oferte trucate la o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de „furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari”. În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor patru companii, respectiv Dorna Suceava, Albalact Alba, Lacta Giurgiu şi Simultan Făget Timiş. Valoarea totală a contractelor încheiate cu cele patru companii, pentru perioada 2010-2014, este de 17,9 milioane de lei (aproximativ 4,2 milioane de euro). „Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare din cele patru companii câştigând cel puţin un contract. În domeniul achiziţiilor publice, concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image