2017-01-17 09:06

ECONOMIE


Dunărea închide Centrala Cernavodă

 |  21:00
Dunărea închide Centrala Cernavodă

Centrala nucleară de la Cernavodă stă să se închidă din cauza secetei. Apa de pe Dunăre aproape nu mai ajunge pentru cele două reactoare, astfel că Apele Române au atenţionat compania să ia măsurile ce se impun pentru o astfel de situaţie ce se prefigurează. Efectele ar fi dramatice pentru populaţie şi economie, pentru că, inevitabil, ar creşte preţul energiei, mai ales că şi Hidroelectrica produce la mai puţin de 70% din potenţial, tot din cauza secetei.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a trimis Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) o notă prin care compania este atenţionată cu privire la nivelul scăzut al Dunării, ceea ce ar putea duce la închiderea Centralei Atomoelectrice de la Cernavodă. Apele fluviului mai pot scădea cu cel mult un metru ca, apoi, reactoarele să fie oprite. Potrivit măsurătorilor de ieri, debitele Dunării erau sub 2000 mc/s, faţă de media multianuală a lunii noiembrie, de 4650 mc/s. La Cernavodă, nivelul fluviului s-a situat sub treapta I de avertizare, potrivit planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare, când încep să se aplice măsuri de monitorizare şi îndepărtare a consumurilor nejustificate.

Situaţia este cu atât mai gravăcu cât volumul principalelor 36 de lacuri de acumulare era, ieri, de 2,3 miliarde mc de apă, iar coeficientul de umplere de aproximativ 57%, în scădere faţă de lunile precedente, avertizează ANAR. Mai mult, pentru perioada următoare nu se prognozează ploi în bazinul Dunării care să mai reducă din deficitul de apă al fluviului, astfel că situaţia de la Cernavodă se va accentua. Potrivit planurilor de management al apelor, ultimele restricţii se impun la alimentarea cu apă a populaţiei, dar nu se estimează astfel de măsuri în această perioadă, precizează ANAR.

Situaţia în sistemul energetic naţional tinde să devină alarmantă, prin implicaţiile ce rezultă din preţul curentului. Seceta a determinat activarea clauzei de forţă majoră din partea Hidroelectrica, şi aşa a dus la reducerea producţiei de energie hidro vândută cu 37%. Pe de altă parte, cele două reactoare de la Cernavodă au avut un aport important, asigurând, în 2011, aproximativ 19% din consumul naţional de energie. Cele două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, furnizează cea mai ieftină energie electrică, cu pondere importantă în coşul pentru consumatorii captivi, adică populaţia şi instituţiile de stat precum grădiniţele şi spitalele.

Este de aşteptat ca preţul energiei electrice să crească semnificativ în acest context, mai ales că Hidroelectrica a solicitat majorarea preţului la energia produsă de companie cu 50%, începând cu anul viitor. În coşul energiei pentru populaţie, producţia hidro ocupă peste 20%, iar cea nucleară aproximativ 30%, aceasta din urmă având cea mai mare contribuţie la coşul de energie destinat consumatorilor captivi. Pentru compensare, sistemul energetic naţional va trebuie să crească producţia în termocentrale, cotate cu cel mai scump curent din ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13

TAGURI: dunare, centrala cernavoda, secetaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image