2017-01-23 00:40


După 1 aprilie încep concedierile. CFR Marfă ar putea fi vândută pe bucăţi

 |  18:20
După 1 aprilie încep concedierile. CFR Marfă ar putea fi vândută pe bucăţi

După mai bine o lună de negocieri,sindicatele din sistemul feroviar şi conducerea societăţii CFR Marfă au ajunsla un acord privind încheierea contractului colectiv de muncă. Ceferiştii de laMarfă vor avea acelaşi salariu de încadrare, de 670 de lei, fără prime devacanţă sau de Crăciun. Cei aproape 4.000 de angajaţi disponibilizaţi, începândcu 1 aprilie, primesc şase salarii compensatorii. Chiar dacă sacrifică 4.000 deoameni, CFR Marfă nu poate fi privatizată în acest an din cauza datoriilor.

Pe lângă demarareaprocedurilor de privatizare a societăţii CFR Marfă, până în luna aprilie, în proiectul scrisorii de intenţie către FMI, GuvernulBoc are în vedere privatizarea unui pachet minoritar al operatorului feroviar marfă,“în scopul de aatrage un investitor strategic până la sfârşitul lui 2011, cu vedere spre o privatizare completăatunci când condiţiile de piaţă o permit”.Ministerul Transporturilor şi-a luat angajamentul să reducă cu 25% pierderile societăţilor de cale ferată şi să nu mai acumulezenoiarierate în acest an. “Vom extindepolitica de costuri standard în sistemul feroviar,în special pentruachiziţii publice de infrastructură feroviară şi pentru reparareamaterialuluirulant.Vom dezvolta planuri multianuale pentru achiziţii publiceşiinvestiţii în CFR Călători şi CFRMarfă, în conformitate cu programele de transport şi în conformitate cuevoluţia pieţei.La CFRInfrastructură, CFR Călători şi CFR Marfă vomcontinua să utilizăm pe deplin activeledepreciate. Personalul restructurat va fi prevăzut cureintegrarea şiformarea de noi competenţe”, se arată scrisoarea cătreFMI privind căile ferate. Mai mult, îndocumentul semnat de Guvern este precizat faptul că “eficienţa serviciului detransport feroviar de călători va fi majoratăprin restructurarea CFR Călători,inclusiv prin modificarea contractelor deprestări servicii pentru pasageri, de recuperare mai bună a costurilor(inclusiv pentru a permitetarife mai mari)”. “Planul strategic va viza o reducere de 15% din pierderi şinuacumularea de noi arierate în 2011. Reducerea serviciilor, de asemenea,va îmbunătăţi în mod semnificativperspectivele financiare pentru CFRInfrastructură.Vom închide 1.000 kmde linii de caleferată până la sfârşitul lunii august şi vom elabora planuri pentru licitareaobligaţiilor de serviciu public şi întreţinerea infrastructurii peliniipentru 20 la sută din sistem sau le vom închide”, se mai arată în scrisoarea cătreFMI.

“Nimeni nu e tâmpit să cumpere ceva în faliment şi cu datorii

Sindicaliştiinu cred că un pachet minoritar al CFR Marfă ar putea fi vândut în acest an. “Ce se întâmplă cu datoriile CFR Marfă? Chiar dacă dau afară oameni,operatorul feroviar de marfă nu are o strategie de pregătire în vedereaprivatizării. Pe lângă datorii, există şi alte pierderi de milioane de euro.Referitor la salariaţii disponibilizaţi, noi am renunţat la prime sau la altedrepturi băneşti şi am decis ca persoanele trimise în şomaj să primească şasesalarii compensatorii. După 1 aprile încep concedierile, salariilecompensatorii se vor acorda lunar”,ne-au explicat sindicaliştii.

MTIva stabili valoarea bunurilor imobile ale CFR aflate sub sechestru

Ministrul transporturilor şi infrastructurii,Anca Boagiu, a semnat ordinul prin care sunt numite comisiile pentru stabilireavalorii contabile a bunurilor imobile existente în proprietatea CFR SA, CFRMarfă şi CFR Călători, aflate sub sechestru la data de 31 decembrie 2010. Potrivitunui comunicat al MTI, măsura vine ca urmare a analizei efectuate asuprasituaţiei financiare şi rezultatului patrimonial înregistrat în ultimii 10 anide Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Societatea Naţională de TransportFeroviar de Marfă CFR Marfă SA şi Societatea Naţională de Transport Feroviar deCălători CFR Călători SA, prin cares-a constatat o creştere a arieratelorla nivelul anului 2010 cu un procent de 2.248 %.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image