2019-01-19 11:01


După mii de disponibilizări, salariile ceferiştilor vor scădea cu încă 10% în acest an

 |  17:55
După mii de disponibilizări, salariile ceferiştilor vor scădea cu încă 10% în acest an

La început de an, conducereaMinisterului Transporturilor şi Infrastructurii a dispus noi măsuri deausteritate pentru companiile feroviare. Dacă anul trecut, salariile angajaţilordin companiile de stat nu au fost reduse cu 25%, în cadrul negocierii nouluicontract colectiv de muncă, din 11 ianuarie, ceferiştii urmează să fie informaţică fondul de salarii pentru acest an se va reduce cu 25%. Surse din CFR ne-auexplicat că salariile ar putea fi reduse, totuşi, cu numai 10%, de la 1ianuarie. În pofida reducerii fondului de salarii din sistemul feroviar, MinisterulTransporturilor are în vedere concedierea a mii de ceferişti în perioadaurmătoare.

Sindicatele din CFR aşteaptă,în 11 ianuarie, propunerile conducerilor celor trei companii feroviare cuprivire la configurarea programelor de reorganizare, eliminareadisponibilizărilor şi negocierea noului contract colectiv de muncă. “Managerii celor trei companii feroviare au uncontract-cadru prin care sunt obligaţi să adopte anumite măsuride reorganizare şi reducere a cheltuielilor. Aceştia vor cere reducereafondului de salarii cu 25%. Acest lucru înseamnă concedierea a peste 1.500 deoameni la CFR SA, aproximativ 2.000 de la CFR Călători şi între 3.400 şi pânăla 4.000 ceferişti de la CFR Marfă”,ne-au declarat sursele citate. Potrivit acestora,conducerile celor trei companii CFR pregătesc mai multe variante de echilibrareeconomico-financiară a unităţilor de cale ferată. “O altă variantă popusă demanagerii celor trei companii feroviare ar fi reducerea salariilor cu numai10%, în urma majorării lefurilor în sectorul bugetar cu 15%.Dacă se reduc salariile cu 25% vor fi mai puţine concedieri, însă dacă se taieleafa cu 10%, va creşte numărul şomerilor la CFR. Dacă se reduc salariile cu10%, din cei 600 de lei, ceferiştii cu leafa minimă vor câştiga 540 de lei. Înorice variantă, între 4.000 şi 8.000 de ceferişti ar putea fi concediaţi înacest an”, ne-au explicat sursele.

Sereduce prima de vacanţă şi se taie permisele CFR gratuite

Pe lângă reducerea salariilor, ceferiştii arputea rămâne şi fără prima de vacanţă şi permisele gratuite de călătorie pecalea ferată. “Prima de vacanţăpentru ceferişti este între 200 şi 300 de lei. Ceferiştii şi familiile acestoraau primit permisele gratuite de călătorie pe calea ferată până anul trecut. Nuştim dacă mai primim şi în acest an aceste facilităţi pentru călătoria cutrenul. Din ce am aflat de la alţi colegi, CFR vrea să elibereze acele permisegratuite doar la cererea angajaţilor”,ne-au mai declarat angajaţi din sistemul feroviar.

Liderii de sindicat din CFR ne-au precizat cămanagerii celor trei societăţi feroviare nu au interes să se semneze noulcontract colectiv de muncă. “DirectoriiCFR aşteaptă modificarea Codului Social care interzice formelede protest ale salariaţilor. La CFR SA mai poate fi disponbilizat numaipersonal TESA. O altă manevră a conducerilor companiilor feroviare esteînchiderea unor secţii de circulaţie, ceea ce însemnă că ceferiştii care îşidesfăşoară activitatea pe acele secţii vor fi concediaţi. Printre secţiilevizate se numără Bucureşti-Olteniţa, Ploieşti Sud-Măneciu sau unele puncte dinzona Târgovişte”, au adăugat lideriide sindicat.

CFR SA a atribuit 43 de contracte mai mari de 400.000lei, în valoare de peste 85 mil. lei

CFR Infrastructură a atribuitanul trecut, în urma licitaţiilor electronice organizate pentru lucrări lacalea ferată, 43 de contracte de peste 400.000 lei, în valoare totală de 85,3milioane lei, fără TVA, au precizat reprezentanţii companiei, citaţi de NewsIn.Cel mai mare contract atribuit, de 8,77 milioane lei, a vizat reparaţiaterasamentului căii ferate pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse peinfrastructura feroviară în ultima decadă a lunii iunie şi prima decadă a luniiiulie 2010 pe linia Suceava Nord - Dorneşti, finanţarea fiind asigurată de labugetul de stat. Următorul contract ca valoare este cel privind lucrările deimplementare a cerinţelor Schengen în punctele terestre de trecere a frontiereipentru staţia CF Vicşani, de 8,06 milioane lei, cu finanţare tot de la bugetulde stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARY
04 Ian 2011

MOLEA ION, SINDICALIST DE CARTON, ti-ai facut treaba,vrei sa distrugi regionale, acum dai oameni afara , le tai din salariul ala prapadit , esti tare, nu stim cum sa-ti multumim . Mai bine PLEACA...TI-AI FACUT PLINUL.
CEAPA DORU
05 Ian 2011

25% ?????? asa putin ????? E PACAT. 1. LUATI 50 % DIN SALARII SI MARITI SUBVENTIILE LA PRIVAT !!!! 2.DATI AFARA TOTI ANGAJATII !! 3.DESFIINTATI CFR SA,CALATORI SI MARFA 4.TAIATI PERMISELE SI ..... AERUL DACA ATI PUTEA ! SI CEL MAI IMPORTANT - TINETI LIDERII CORUPTI SI HOTII LA ADAPOST , SA FURE CE-A MAI RAMAS !!!!! ASA SE REORGANIZEAZA MINISTERUL, D.NA BOAGIU !! PRECIS O SA ATRAGETI FONDURI EUROPENE !!!!! CU STIINTA CELOR MAI MARI LIDERI IN VIATA ! MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI !!!!!!!
FRED2009
06 Ian 2011

salariile domnilor presedinti de sindicat de la calea ferata sunt in jur de 10.000 ron pe luna plus alte beneficii care pot sa depaseasca indemnizatia.se bucura de alte facilitati acordate de catre administratiile companiilor de cale ferata fac afaceri cu acestea in nume propiu si nu-i afecteaza reducerile de salarii preconizate fiind platiti din cotizatiile de sindicat.Pot sa apara la televizor sa declare orce membri de sindicat de jos nu prea au ce face ,sunt protejati chiar de administratie.
Random imageUltimele stiri

loading...