2017-01-20 10:05

ECONOMIE


După modelul BCR. Guvernul va propune FMI ca privatizarea CEC să înceapă prin atragerea BERD şi IFC

 |  19:51
După modelul BCR. Guvernul va propune FMI ca privatizarea CEC să înceapă prin atragerea BERD şi IFC

Guvernulva încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitoriinstituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şase ani la privatizarea BCR,considerând neatractive condiţiile pieţelor internaţionale pentru vânzareabăncii în cadrul viitorului acord cu FMI. "Este prea devreme pentruprivatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pemajorarea capitalului băncii, probabil prin atragerea unor investitoriinstituţionali, după modelul de succes de la BCR", au declarat surseoficiale, citate de Mediafax. Potrivit aceloraşi surse, cele mai importante şidificile negocieri pentru încheierea următorului acord cu FMI vor fi privatizarea,reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde instituţiainternaţională va insista pe includerea unui număr cât mai mare de societăţiimportante.

Statula încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare afost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, dela National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă aoferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC. Guvernul a încercat înultimii doi ani să opereze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare,întrucât statul deţine toate acţiunile băncii, însă Comisia Europeană nu aautorizat operaţiunea, considerând că este asimilabilă unui ajutor de stat.

În2004, BERD şi IFC au plătit 222 de milioane de dolari pentru a prelua 25% plusdouă acţiuni BCR. Doi ani mai târziu, Erste Bank a preluat controlul BCR princumpărarea unui pachet de 61,8825% din acţiuni, contra sumei de 3,75 miliardede euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5miliarde de euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC. Surse oficiale audeclarat luni că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea,reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prinvânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri maireduse deficitul bugetar.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, JeffreyFranks, a declarat săptămâna trecută, la Viena, că următorul acord cu Româniava cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucâtrezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluareacreşterii economice. Deşi nu se află pe lista companiilor monitorizate,Guvernul analizează posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de acţiuni şiîn cazul CEC Bank, TAROM sau Poşta Română.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image