2018-12-10 06:55


Economia naţională a avut, în octombrie, cea mai mare scădere din regiune

 |  15:31
Economia naţională a avut, în octombrie, cea mai mare scădere din regiune

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a înregistrat în octombrie cea mai puternică înrăutăţire din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui sondaj al institutului de cercetare ZEW, preluat de Mediafax. România a coborât astfel de pe prima poziţie în privinţa aşteptărilor în urma Turciei şi Poloniei.

Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru economia românească în următoarele şase luni a scăzut cu 30,2 puncte, la -35,8 puncte, se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste. Turcia şi Polonia au depăşit România după creşteri de 16 puncte, respectiv 11,8 puncte, în octombrie, la -15,4 şi -25 puncte. Imediat după România se situează Cehia, cu -38,6 puncte.

Europa Centrală şi de Est a înregistrat o îmbunătăţire a perspectivelor, indicele regiunii avansând cu 13 puncte, la -25 puncte, susţinut de evoluţia din Turcia şi Polonia.

În privinţa situaţiei economiei actuale, România se menţine pe penultima poziţie în Europa Centrală şi de Est, înaintea Ungariei. Indicele care evaluează situaţia economiei româneşti în prezent a scăzut cu 10,3 puncte, la 47,5 puncte, în timp ce pentru Ungaria acesta s-a deteriorat cu 11,9 puncte, la 68,2 puncte. Indicatorul pentru situaţia actuală a regiunii a coborât cu 1,5 puncte în octombrie, la 5,7 puncte.

Perspectivele bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţit în octombrie, potrivit studiului ZEW, iar indicatorul care măsoară aşteptările pentru indicele BET a consemnat un declin de 8,4 puncte, la 13,9 puncte.

Totodată, aşteptările pentru evoluţia leului s-au îmbunătăţit, cu un avans de 6,6 puncte, la 16,7 puncte.

La sondajul pentru luna octombrie, derulat între 30 septembrie şi 17 octombrie, au participat 84 de analişti financiari, dintre care 22 din Turcia. Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...