2018-12-14 01:21


Economiile României şi Poloniei, cele mai bune performanţe din UE

 |  18:02
Economiile României şi Poloniei, cele mai bune performanţe din UE

Banca Mondială estimează că toate economiile din Uniunea Europeană vor înregistra creştere economică în 2015, pentru prima oară de la declanşarea crizei financiare. Ce este mai important pentru noi este că România, Polonia şi alte ţări din estul continentului vor continua să înregistreze performanţe superioare altor state comunitare, potrivit Băncii Mondiale. Creşterea salariilor reale şi energia ieftină vor susţine cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obţinute de „Financial Times“.

Polonia, România şi alte ţări din centrul şi estul Europei, care au traversat criza din 2008 mai bine decât statele occidentale, vor continuă să înregistreze performanţe superioare acestora, în următorii doi ani. Astfel, statele răsăritene vor consemna creşteri ale PIB de peste 2,4% în 2015, datorită cererii de consum, a revenirii treptate a investiţiilor şi a continuării creşterii exporturilor. Pentru zona euro, Banca Mondială anticipează o creştere economică de 1,5% în 2015 şi de 1,8% în 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, instituţia financiară se aşteaptă la un avans de 1,8% în acest an şi la 2% în 2016. În pofida perspectivelor relativ pozitive, Banca Mondială avertizează în privinţa divergenţei politicilor monetare din Statele Unite şi Europa, care amplifică volatilitatea pieţei financiare. Instituţia semnalează şi presiunile asupra finanţelor publice generate de inflaţia scăzută, creşterea economică modestă şi temerile legate de impactul crizelor din Grecia şi Ucraina. Theo Thomas, coautor al raportului BM, cere ţărilor să continue reformarea legislaţiei muncii, înlăturarea barierelor comerciale şi investiţiile în calificarea forţei de muncă, pentru protejarea redresării. Polonia, a şasea mare economie din UE, dar care nu este încă membră a zonei euro, va continuă să înregistreze creştere economică peste cea de la nivelul UE, susţinută de exporturi, ca şi în cazul altor ţări din regiune.

„Exporturile au fost principalul motor de creştere în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Polonia, Bulgaria şi România“, a spus Mamta Murthi, director la BM pentru Europa Centrală şi regiunea baltică, citat de Mediafax. Cu toate acestea, pe fondul scăderii investiţiilor străine directe, în urma crizei, este nevoie ca statele să se concentreze pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, calificarea forţei de muncă, încurajarea inovaţiilor, investiţii în infrastructură şi reducerea barierelor legislative, a adăugat Murthi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-28

TAGURI: banca, mondiala, crestere, economie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GIGEL
29 Mai 2015

O GASCA DE MINCINOSI NOTORII '''mascati dezastru tarii in care se cufunda iar voi ranjiti ca ticalosii ,,,cu fondurile respinse de europa si fmi ,,,ati bagat tara intr-un kakat urieas ,, isarescule ai sa dai socoteala la jaful din BNR care de cand a venit ponta ai pierdut 11 miliarde de euro ... cat mai mintiti .? ??????..acum puneti la cale alt inprumut catre placerile jihadistilor lui ponta ,,, ???? CAT DRACU MAI MINTITI POPORUL ASTA ,,, ??auzi tratative pentru zona euro ,,, ce kakat mancati....
CROCODILUL FLAMAND
29 Mai 2015

tot ce s-a intamplat in 1989 a fost o revolutie-papusarita si ulterior DETURNATA DE NISTE ESCROCI-MAFIOTI SUSTINUTI DE BANCHERII DE LA MALTA....CA DOAR N-O SA SPUNEM ACUM CA FURA ACESTI "MALTEZI"...CI DOAR CLANURILE TZYGANESTI CONTROLATE DE SECURISTII PUSI DE EI LA BNR CAVALERII LUI TZAPTZARAP-MANKATZASHHHHHHHHHH.............ILIESCU SATANISTUL ERA MARELE PREOT.....SI 666ISARESCU666 BELZEBUT MALTEZUL.....25DE ANI MAGUREANU SI ISARESCU AU COORDONAT TOATE JAFURILE...CU BLAGOSLOVIREA MARELUI PREOT...LUCIFER-BELZEBUT-TZAPTZARAP.....BAGA BANII LA CIORAP
Random imageUltimele stiri


loading...