2018-12-14 00:32


Efectul Legii privind darea în plată. Băncile ameninţă cu restricţionarea accesului la credite imobiliare

 |  18:17
Efectul Legii privind darea în plată. Băncile ameninţă cu restricţionarea accesului la credite imobiliare

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) apreciază că legea privind darea în plată, adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, periclitează piaţa creditului imobiliar prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte grave asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului contrucţiilor. Actul normativ permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, scăpând în acest fel de orice alte obligaţii.

"ARB îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite", se arată într-un comunicat al organizaţiei, citat de Mediafax.

Asociaţia atrage atenţia că legea "periclitează" piaţa creditului imobiliar, cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat.Ca urmare, va avea un impact negativ asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, a materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare.

"Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%", se arată în comunicatul ARB.

Bancherii subliniază că acei clienţi care nu au probleme sociale vor specula în urma adoptării actului normativ, şi deşi au capacitate de rambursare, sub efectul legii, vor anula garanţii materiale complementare, precum instrumente bancare de tipul avalului, transferând pierderea proprie asupra sistemului şi, implicit, asupra deponenţilor.

"Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei. Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european", conchid bancherii.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alţi aproape 140 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE şi ai minorităţilor. Actul normativ va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă nu va fi atacat la Curtea Constituţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-26

TAGURI: darea de plata, banci, acces, credite imobiliare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BANCHERUL
02 Dec 2015

Pai cine mai este prost sa ia credit in ziua de azi? Bancile sa faca ce vor eu unul dupa care clauze abuzive am vazut in contracte poate banca sa-mi dea gratis credit cu dobanda ZERO si tot nu am incredere sa iau. Probabil cand o sa fie ca in SUA cu dobanda fixa de maxim 3% la lei pe toata perioada atunci o sa ma risc dar cu mari rezerve , pana atunci las pe altii sa faca credit si sa se nenoroceasca singuri.
Random imageUltimele stiri


loading...