2017-01-24 01:00


Elveţia ar putea introduce francul din aur în paralel cu moneda oficială

 |  16:58
Elveţia ar putea introduce francul din aur în paralel cu moneda oficială
Parlamentul Elveţieiar putea discuta în acest an introducerea francului din aur, care ar urma săcircule în paralel cu moneda oficială, o iniţiativă care va declanşa probabil odezbatere mai largă privind rolul aurului în statul elveţian, potrivitportalului de ştiri economice MarketWatch.

Iniţiativaface parte dintr-o campanie susţinută de politicieni membri ai PartidulPoporului Elveţian, cel mai mare din ţară, care încearcă să folosească temerilereferitoare la criza financiară globală şi inflaţie pentru a inversa politicaactualului guvern în privinţa aurului.

"Credcă va declanşa o anumită dezbatere privind aurul şi ar putea exista anumitepresiuni pentru a accepta moneda paralelă. Dar nu va avea niciun efect asupraeconomiei. Este uimitor că există oameni care ar cumpăra milioane de astfel demonede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie laUniversitatea din St. Gallen.

Elveţia,care a devenit în 2000 unul dintre ultimele state care şi-au decuplat moneda deaur, nu este singurul loc în care este analizată schimbarea rolului aurului încontextul controversei privind implicarea statului în economie. În martie, Utaha devenit primul stat american care a legalizat pentru circulaţie monedele dinaur şi argint, iar astfel de prevederi au fost luate în calcul în Montana,Missouri, Colorado, Idaho şi Indiana.

"Vreauca elveţienii să aibă libertatea de a alege o monedă complet diferită. Sistemulmonetar actual este susţinut de datorii - la rândul lor susţinute de nimic - şivreau ca oamenii să-şi dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotoruliniţiativei.

Omare parte a entuziasmului privind aurul are legătură cu avansul de peste cinciori al preţului în ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.

ÎnSUA, legislaţia care permite circulaţia monedelor din aur este pur simbolică.Francul, însă, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitateade a-şi proteja investiţiile faţă de incertitudinile globale, a spus Jacob.

Miciiinvestitori se confruntă cu piedici în privinţa plasamentelor în aur, afirmăJacob, care în prezent pregăteşte angajaţii departamentului de vânzări laZurich Financial Services Group. Investiţiile în aur prin intermediulmonedelor, lingourilor sau certificatelor necesită consultanţă profesionistă,iar cea mai mică monedă costă circa 100 de franci. Unul dintre noii franci deaur va avea, pe de altă parte, un conţinut de 0,1 grame de aur şi ar putea ficumpărat pentru numai cinci franci (la cotaţia actuală).

Elveţia,cu o populaţie de 7,7 milioane, se situează pe poziţia a şaptea în lume dupăstocurile de aur, cu 1.040 tone, aproape la fel de mult precum China, potrivitdatelor Consiliului Mondial al Aurului. Cele mai mari rezerve de aur din lumesunt controlate de SUA. În funcţie de cantitatea de aur pe cap de locuitor,Elveţia ocupă prima poziţie la nivel mondial, cu aur în valoare de 6.000 dedolari pe persoană, de două ori mai mult ca Libanul (3.000 de dolari), care sesituează pe locul al doilea.

PartidulPoporului Elveţian intenţionează să înceapă, în august, strângerea de semnăturipentru o iniţiativă legislativă în privinţa francului de aur. Formaţiuneapolitică cere ca banca naţională să oprească vânzările de aur, să repatriezerezervele pe care le are în străinătate şi să nu permită ca aurul să ajungă lao pondere mai mică de 20% din activele instituţiei. Campania cere, de asemenea,retragerea Elveţiei din Fondul Monetar Internaţional.

Aprobarealegislaţiei ar necesita amendarea Constituţiei. Dacă o astfel de măsură ar firespinsă, măsura ar putea fi supusă votului populaţiei probabil la mijloculanului următor, a spus Jacob.

Dacăpropunerea va fi acceptată, instituţiile financiare autorizate ar putea emitefranci, folosind propria siglă pe o parte şi o emblemă uşor de recunoscut afrancului elveţian pe revers. Procesul ar fi monitorizat strict de guvernpentru a se asigura respectarea cantităţii de aur şi autenticitatea, a afirmatJacob.

Chiardacă ar fi popularizate suficient, este puţin probabil ca noile monede să seafle în circulaţie comercială, întrucât volatilitatea cotaţiei aurului ar faceo astfel de situaţie nepractică, potrivit MarketWatch.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image