2017-01-18 20:34

ECONOMIE


Emoţii pentru BCR şi Raiffeisen Bank. Moody's se pregăteşte să le tale din ratinguri

 |  15:52

Moody's a iniţiat o evaluare a ratingurilor a 21 de bănci din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale unor grupuri financiare internaţionale, în România fiind vizate Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank. În pofida acestor anunţuri, reprezentanţii BCR se declară optimişti cu privire la orice măsura va lua agenţia internaţională de rating.

Ratingurile BCR, controlată de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung în monedă locală (Baa2) şi monedă străină (Baa3) au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabilă, se arată într-un comunicat transmis de Moody's. Totodată, şi ratingul BCR pentru datoriile pe termen scurt în monedă locală (Prime-2) şi monedă străină (Prime-3) este evaluat în vederea retrogradării. În aceeaşi situaţie  este şi ratingul de stabilitate individuală (BFSR) al BCR. 

În cazul Raiffeisen Bank SA, parte a grupului austriac cu acelaşi nume, ratingul depozitelor pe termen lung în monedă locală Baa3 este evaluat în vederea modificării perspectivei pozitive, iar calificativul Baa3 pentru datoriile pe termen lung în valută ar putea pierde perspectiva stabilă. 

Ratingul Raiffeisen Bank pentru datorii în monedă locală şi străină Prime-3 este evaluat în vederea retrogradării, iar perspectiva stabilă atribuită ratingului BFSR "D" ar putea fi modificată în sens negativ. 

Anunţul Moody's afectează subsidiare din regiune ale Erste, Raiffeisen (Austria), ING (Olanda), Banco Comercial Portugues (Millennium), Commerzbank (Germania), Intesa Sanpaolo (Italia), KBC (Belgia), Citigroup (SUA), Natixis (Franţa), Rabobank şi Societe Generale (Franţa).

BCR: Acţiunea de rating a Moody's nu este unică pentru România sau BCR

Conform reprezentanţilor BCR, acţiunea de rating a Moody’s pentru băncile din România nu reprezintă ceva special, agenţia anunţând o astfel de acţiune şi asupra grupurilor mamă a băncilor în cauză. “Acţiunea de rating a Moody's nu este unică pentru România sau BCR, reflectând preocupările cu privire la sprijinul băncilor-mamă pentru filialele lor bancare situate în Europa Centrală şi de Est (ECE) şi Comunitatea Statelor Independente (CSI). Nu este nimic special faţă de anunţul facut la începutul acestei luni referitor la plasarea sub observaţie pentru revizuire a rating-urilor grupurilor-mamă ale acestor filiale” au declarat reprezentanţii BCR.

CFO-ul Erste Group, Manfred Wimmer, a subliniat că grupul austriac va continua să finanţeze BCR.

"În pofida condiţiilor dificile de piaţă, BCR beneficiază de un sprijin puternic din partea bancii mamă în ceea ce priveşte portofoliului de credite locale, precum şi în ceea ce priveşte capitalurile proprii şi fondurile necesare pentru aceste activităţi de creditare. Expunerea Erste Group (portofoliul de credite şi capitalurile proprii angajate în România) a crescut în ultimii ani la un maxim istoric de mai mult de 8.6 miliarde de euro (sfârşitul anului 2011). Angajamentul puternic al Erste Group faţă de România rămâne neschimbat, iar Grupul Erste va continua să finanţeze economia românească, favorizând împrumuturile în monedă locală”, a declarat Wimmer.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-02

TAGURI: bcr, raiffeisen bank, moody'sComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image