2018-12-18 17:26


Energia pentru iarnă costă statul 4,6 miliarde de lei

 |  19:16
Energia pentru iarnă costă statul 4,6 miliarde de lei

Combustibilul necesar pentru producția de energie electrică și termică la nivel național în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 va costa 4,6 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de iarna precedentă, potrivit proiectului Programului de iarnă în sectorul energetic, publicat de Ministerul Energiei.

Cel mai mare necesar de finanțare, respectiv 3,7 miliarde de lei, revine producătorilor de energie electrică și termică sub autoritatea Ministerului Energiei, iar restul sumei, respectiv 874 de milioane de lei, revine operatorilor economici din administrarea consiliilor locale și județene. În plus, pentru reparații mai sunt necesare alte 284 de milioane de lei la nivel național.

Necesarul de finanțare pentru combustibili a fost calculat pe baza unui consum de energie electrică estimat la 31,8 TWh în perioada octombrie 2015 - martie 2016, cu 2% mai mare decât în iarna precedentă.

“La energia electrică, pentru perioada octombrie 2015 - martie 2016, Comisia Națională de Prognoză a prevăzut o scădere a consumului cu 7,2%, iar Dispecerul Energetic Național a prevăzut o creștere a acestuia cu o medie de 3,6% față de realizările perioadei similare a anului trecut. În aceste condiții, pentru realizarea siguranței în alimentare a consumatorilor, estimarea (de creștere) luată în calcul este de +2% față de realizările perioadei similare a anului trecut”, se arată în documentul citat.

Producția totală de energie electrică prognozată pentru această perioadă este de 35,1 TWh, iar cantitatea estimată pentru a merge la export este de 3,2 TWh.

În ceea ce privește consumul de căldură, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populației acoperă un consum mediu de 10,717 milioane de gigacalorii, mai mare cu 6,1% față de iarna trecută.

Inițiatorii proiectului menționează, în nota de fundamentare, că este posibil ca în ianuarie și februarie 2016 să existe perioade de temperaturi extrem de scăzute, care ar putea pune în pericol siguranța alimentării cu energie electrică și termică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-07

TAGURI: energie electrica, iarna, stat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...