2018-10-15 22:21


Energia are nevoie de 30 miliarde de euro

 |  21:00
Energia are nevoie de 30 miliarde de euro

Kari Nyman, expert senior pe probleme de energie al Băncii Mondiale, acuză investitorii străini din România de lipsă de curaj pentru că nu alocă sumele necesare pentru retehnologizare şi modernizare. Totodată, Eric Stab, membru al consiliului director al Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi preşedintele Grupului de lucru pe teme de energie, a declarat că dependenţa României de importurile de petrol şi gaze va creşte în absenţa investiţiilor.

„Încercaţi să vă convingeţi board-urile să vină aici. Investiţi, nu doar vă plângeţi. Voi sunteţi «băieţii mari», aşa că găsiţi-vă curajul şi investiţi mai mult. România nu mai poate aştepta mult după investiţiile voastre”, a declarat Nyman.

Potrivit lui Eric Stab, lipsa investitorilor ar putea creşte dependenţa României de resurse de import. „Se estimează că petrolul şi gazele vor acoperi mai mult de jumătate din cererea de energie în 2030. Rezervele de petrol şi gaze se epuizează. România are nevoie de investiţii suplimentare substanţiale în operaţiuni de explorare şi producţie pentru a identifica noi rezerve. Fără aceste investiţii, importurile de petrol şi gaze vor creşte, ceea ce va conduce la scăderea numărului de angajaţi din economie şi a veniturilor statului, scăderea securităţii furnizării şi o mai mare dependenţă energetică, creşterea deficitului comercial”, a spus Stab. „Investiţiile din sectorul de energie au crescut cu aproape 40% între 2008 şi 2010, în timp ce investiţiile totale în România au scăzut cu 27% în aceeaşi perioadă. Totuşi, până în 2020 sunt necesare investiţii suplimentare de 30 de miliarde de euro”, a explicat oficialul CIS. Acesta a mai afirmat că România are nevoie de investiţii pentru modernizarea şi/sau înlocuirea capacităţilor vechi pentru creşterea eficienţei, minimizarea efectelor creşterii preţurilor combustibililor şi acoperirea cererii de energie în viitoarele decenii. De asemenea, a explicat că este nevoie de explorarea a noi câmpuri petrolifere şi de gaze naturale, precum şi de modernizarea facilităţilor existente.

Presiuni pentru vânzare

Fondul Proprietatea, care deţine cele mai multe acţiuni la companiile energetice după statul român, a militat mereu pentru privatizarea acestor societăţi, având parte de o susţinere acerbă din partea ambasadorului SUA la Bucureşti. Cu fiecare ocazie, oficialul american a declarat că România are nevoie de investiţii în sectorul energetic, pentru că este învechit. Dar investiţiile pot fi făcute numai de către alţi proprietari, nu statul, ceea ce înseamnă că aceste companii trebuie vândute.

Recent, şi preşedintele Traian Băsescu a susţinut păstrarea în portofoliul statului a marilor companii energetice, precum Hidroelectrica şi Romgaz, cu vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni, lucru care nu este pe placul investitorilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-29

TAGURI: petrol, gaze, investitii, banca mondiala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...