2018-10-18 03:42


Energia regenerabilă blochează reţelele

 |  21:00

Funcţionarea surselor de energie verde este condiţionată de posibilitatea sistemului energetic naţional de a prelua producţia. Transelectrica susţine că nu dispune de fonduri, iar legislaţia îi este potrivnică. Pe de altă parte, şi numărul proiectelor verzi anunţate este extrem de mare, astfel că se aşteaptă ca funcţionarea lor să fie restricţionată. Oricum, sistemul de susţinere a producţiei din energii regenerabile poate duce la o exacerbare a acestui tip de investiţii cu urmări în industria imobiliară.

Conectarea parcurilor eoliene la reţeaua naţională de transport a energiei presupune investiţii de peste 500 milioane de euro, bani de care Transelectrica nu dispune, astfel că unele capacităţi de producţie vor funcţiona restricţionat dacă nu se găsesc surse de finanţare. Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, susţine că legislaţia nu permite companiei să atragă investiţiile de care are nevoie. „Suntem în discuţii cu ANRE să propunem iniţiative legislative care să ne permită acest lucru. Fără aceste investiţii, toate avizele de racordare prevăd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare”, a spus Lohan la un forum energetic.

Acesta susţine că, deşi Transelectrica are cereri de avizare pentru un total de 30.000 MW instalaţi în centrale eoliene, mulţi dezvoltatori nu au bani să finalizeze proiectele. „Din păcate, Transelectrica nu poate respinge nici un astfel de proiect, decât dacă atentează la siguranţa sistemului energetic naţional. Dacă luăm în calcul cifrele avansate cu privire la investiţiile în energiile verzi, de 5-8 miliarde de lei, rezultă că nu putem face mai mult de 5.000 MW în eoliene (în prezent - n.r.). Deci se pare că nu stăm bine”, a continuat Lohan.

Boom „verde”

Pe de altă parte, numărul investiţiilor în energii verzi a crescut semnificativ în ultima perioadă, mai ales că Guvernul a aprobat în acest an legea privind schema de sprijin pentru energiile regenerabile, prin care investitorii primesc ajutor de stat pentru energia electrică produsă. Companiile se tem însă că autorităţile vor revizui în scădere schema de sprijin în următorii ani. „Este riscul să apară o bulă a energiilor regenerabile, în doi ani s-ar putea revizui, iar investiţiile ar putea să scadă atunci”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Eşec energetic

Potrivit lui Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurenţei, reorganizarea sectorului de producţie a energiei a mers din eşec în eşec în ultimii ani. „România are nevoie de un minister al energiei, care să se ocupe de politici clare şi coerente şi să rămână neschimbate în timp”, a spus Mircea. Acesta a explicat că este necesară stabilirea unui cadru legislativ pe o perioadă îndelungată, de cel puţin 10 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-04

TAGURI: energie, surse, verde
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...